Kippendij met mosselen, room en sherry

Volkskeuken

Wat zullen we eten vanavond? Elke dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Kippendij met mosselen, room en sherry Hoofdgerecht voor 4 personen.

Beeld Marcus Huibers

Mocht ik ooit naar een onbewoond eiland worden verbannen en ik mag maar drie levensmiddelen meenemen, dan wordt het kip, haring en mosselen. Met kip krijg je de eieren er natuurlijk gratis bij. En haring en mosselen zijn net als kip gewoon vreselijk lekker. Je kunt gerust stellen dat kip, haring en mosselen mijn lievelingskostjes zijn. Bovendien zie ik het op de een of andere manier levendig voor me: een paar palmbomen en een hutje van bamboe, een strand vol kippen, mosselen van de rots en een schooltje haring dat altijd in de buurt zwemt.

Afgelopen zondag zat ik zoals elke zondag tevreden aan een gebraden kippetje, toen ik me afvroeg wat er zou gebeuren als ik mijn lievelingseten in een recept zou combineren. De haring viel meteen af, dat wordt niks. Maar kip en mosselen samen? Kennen we dat niet van de paella? Maar als we de saffraan en rijst weglaten, en kip en mossel in de hoofdrol zetten? Schakel je dan in een hogere smaakversnelling, omdat lekker plus lekker dubbel zo lekker is?

Lang verhaal kort, het antwoord is ja. Dat komt niet van mij, dat komt van mijn vrouw, en die heeft er verstand van. Hééérlijk, luidde haar objectieve oordeel. Dus hup, aan de slag ermee.

Bereiding

Spoel de mosselen en doe ze met de sherry in een (mossel-) pan. Doe het deksel erop en breng aan de kook. De mosselen zijn goed zodra alle schelpen openstaan, dat duurt een minuut of 5. Giet ze af, bewaar en zeef het vocht. Haal de mosselen uit hun schelp.

Giet een sliert olijfolie in een (saus-)pan, en fruit er de knoflook en de ui in, een minuut of 3. Giet 200 ml van het mosselvocht erbij, met de room. Breng aan de kook en laat vervolgens zachtjes pruttelen. Kook het vocht met ongeveer een derde in. Schenk daarna in een mengbeker, doe de peterselie erbij, en pureer zorgvuldig met de staafmixer. Schenk de saus terug in de pan, breng op smaak met het citroensap, en warm kort door. Laat 1 minuut voor het opdienen de mosselen nog even opwarmen in de saus.

Snijd de kipdijfilet in niet te kleine stukken en kruid ze met zout en peper. Haal ze licht door de bloem en bak ze aan alle kanten goudbruin in olijfolie. De eerste minuten op hoog vuur, daarna wat lager, in totaal zo'n 15 minuten.

Schep wat mosselen met roomsaus in een diep bord en leg de stukken kip erbovenop. Eet met rijst, aardappelpuree, of noest brood.

volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

1 kg mosselen
200 ml sherry (fino)
Olijfolie
1 zoete ui, gesnipperd
4 tenen knoflook, gehakt
150 ml slagroom
10 g. platte peterselie
sap van een kwart citroen
400 g. kippendijfilet
peper en zout
patentbloem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.