Kipnuggets

Sylvia Witteman


Ingrediënten


Voor 4 tot 6 personen
1 grote, dure biologische kip (ongeveer 2 kilo)
1 dessertkommetje zelfrijzend bakmeel
1 dessertkommetje karnemelk
2 eieren
paprikapoeder
arachideolie om te frituren


Mijn jongste zoontje houdt niet zo van eten. Van de weeromstuit is hij verschrikkelijk mager, zó mager dat ik altijd bang ben dat voorbijgangers denken: `Kijk, dat arme kind, die dikke moeder van hem eet zeker alles zelf op!' Daarom probeer ik van alles om hem toch maar aan het eten te krijgen. Fruit eet hij vrijwillig, tosti's, blote macaroni en friet ook, maar dat is het dan wel zo'n beetje. En kipnuggets natuurlijk.

Alle kinderen eten kipnuggets. Helaas worden die over het algemeen gemaakt van de smerigste resten van de allerellendigste kippen uit de bio-industrie. Maar wie toevallig eens met zijn diervriendelijke been uit bed is gestapt kan ze ook zelf maken, van een dure kip die vrolijk is gestorven. De kinderen kunnen meehelpen, en ook dat is een voordeel: als een kind heeft helpen koken, eet hij het resultaat meestal van harte op.

Kruid de kip flink met peper en zout, van binnen en van buiten, en braad hem in de oven zoals gebruikelijk tot hij gaar is maar niet droog. Laat de gare kip een half uurtje rusten in de schaal. (Braad eventueel twee kippen: eet de ene op, en maak meteen na het eten van de andere kip de nuggets.) Haal al het kippenvlees van de botten, gooi erg lillerige, vette stukken vel weg, maar laat lekkere krokante stukjes zitten.

Gooi het kippenvlees met een ei in de keukenmachine en jaag het over de kling: de boel moet niet compleet gepureerd worden maar wel tamelijk fijn gehakt. Voeg een flinke scheut van het braadvocht uit de schaal bij zodat alles smeuïg wordt. Breng het mengsel hartig op smaak met zout en peper. Maak er een stuk of dertig balletjes van.

Kluts de karnemelk met het ei goed door in een kommetje. Meng in een ander kommetje het zelfrijzend bakmeel met wat zout en een koffielepel paprikapoeder.

Haal de kipballetjes nu een voor een telkens eerst door het meelmengsel, vervolgens door het karnemelkmengsel en tot slot nog eens door het meelmengsel. Leg ze op plasticfolie en druk ze met een vork een beetje plat. Laat ze zo afgedekt een paar uur (of een etmaal) in de ijskast liggen. Frituur de nuggets met niet te veel tegelijk kort in hete olie. Dien ze meteen op, met een lekker dipje en een trog appelmoes.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden