Kip Toscana

Zullen we de week voor Sinterklaas, als iedereen snel en gemakkelijk wil koken, anti-pakjesrecepten in de krant zetten? Mailde collega Karin Luiten van Trouw. Prima idee. Dus hup, naar de supermarkt voor inspiratie. Bertolli's Kipfilet alla Toscana, op tv door een smakelijk jongmens bereid, leek me wel wat.

© THINKSTOCK

Ingrediënten

Voor 2-3 personen:
175 g penne
200 g diepvries-sperziebonen
300 g biologische kip(dij)filet, in reepjes
7 eetl. olijfolie
1 kleine ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, gepeld
1 blik tomaatblokjes (400 g)
3 theelepels Italiaanse kruiden
1 theelepels suiker
1 eetlepel balsamico-azijn
1 theelepel mosterd
150 g Chinese kool, in dunne reepjes
De ingrediëntenlijst, langer dan menig Sint-verlanglijstje, had me moeten waarschuwen. Plus het feit dat het blok 'tomatensaus' maar 10 procent tomaat bevatte en de balsamicodressing een poedertje was, dat ik met water moest mengen. Godallemachtig, wat was dit vies! Daar konden blijekipfilet en sperziebonen uit eigen tuin niks aan veranderen. Alles was slijmerig: pasta, kip, sla. Mijn keuken dampte van de synthetische, ranzige maggistank en de bremzoute karton-nasmaak plakte uren later nog aan mijn tanden.

Lieve lezers: koop dit niet. Tenzij u erg de pest hebt aan iemand natuurlijk. Onderstaand recept is ook binnen een half uur klaar en bevat geen zuurteregelaar, gistextract, kleurstoffen, maltodextrine, suikerstroop, erwtenzetmeel, voedingszuur, gerstemoutextract, melksuiker, fructose, aroma, rodewijnextract, biet of gemodificeerd aardappelzetmeel. Alleen wat hieronder staat. En mag ik u een advies geven? Neem (biologische) kipdijfilet in plaats van die smakeloze borstfilets en bak de stukjes 2 minuutjes langer. Doen ze in Toscane ook.

Breng in twee pannen ruim water met een snuf zout aan de kook. Kook in de ene pan water de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking beetgaar en in de andere de sperziebonen, in ongeveer 5 minuten. Bestrooi de kipreepjes gul met zout. Verhit twee eetlepels olijfolie in een braadpan en roerbak de kipstukjes in ongeveer 4 minuten iets bruin. Schep ze uit de pan. Voeg nog twee eetlepels olie toe aan het bakvet en bak ui en uitgeperste knoflook 3 minuten op laag vuur. Voeg tomaatblokjes, kruiden en suiker toe en laat 5 minuten met deksel erop sudderen. Voeg kip en uitgelekte sperziebonen toe en laat nog even pruttelen. Klop intussen drie eetlepels olie, balsamico, mosterd, zout en peper tot een dressing. Maak de tomaten-kipsaus pittig op smaak af met zout en peper en meng met de afgegoten pasta. Meng kool en balsamicodressing. Eet direct.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden