Kip met gember en citroen


Ingrediënten


Voor 4 personen
8 drumsticks
1 el plantaardige olie
stukje verse gember van 2 cm, fijngesneden
teentje knoflook, geperst
1 kleine verse rode chilipeper, zonder zaden en fijngesneden
stukje citroengras van 5 centimeter in reepjes gesneden
1,5 dl kippenbouillon
1 eetlepel vissaus
2 tl kristalsuiker
1/2 tl zout
sap van halve citroen
50g pinda's met vlies
2 lente-uitjes in reepjes
schil van 1 mandarijn, in reepjes
gekookte witte rijst


De Zuidoost-Aziatische keuken combineert graag curry's met verfrissend citroengras - sereh is daarvoor de Indonesische naam - met chilipepers, waarbij vooral in de Thaise keuken de phrik khi noo gebruikt worden, ook wel bekend als muizenkeutelpepertjes vanwege hun formaat. Het citroengras zit in soepen, sauzen, marinades en curry's. Citroengras gaat goed samen met kokosolie, die overal in de keukens van Zuidoost-Azië wordt gebruikt, afgewisseld met palmolie, terwijl koks in Thailand soms reuzel gebruiken.

Zoals in de de Franse keuken vaak een kruidenbundeltje onder de naam bouquet garni wordt gebruikt en de Italiaanse keuken gli odori (ui, bleekselderij en wortel) kent, die gerechten smaak moeten geven, zo gebruiken de Thaise en Vietnamese keuken vaak sereh, laos en citroenblad, die pas tijdens het eten worden verwijderd waardoor het bord na afloop bezaaid ligt met kruiden.

Citroengras smaakt naar citroen met een vleugje gember zonder het zuur van citroenen. Thaise koks beginnen vaak een roerbakgerecht met het bakken van een paar ringetjes citroengras waaraan ze soms een beetje geraspte of fijngesneden gember toevoegen. Gemalen gedroogd citroengras kan vers citroengras vervangen, een theelepel van het poeder staat ongeveer gelijk aan een verse stengel. Hele en gedroogde stengels zijn onder meer verkrijgbaar in toko's.

Citroengras kan worden gekneusd en langzaam worden meegekookt in een soep of stoofschotel totdat de smaak is afgegeven en daarna eruit kan worden gehaald. De zachtere delen worden in ringetjes gesneden of fijngehakt en dan gebruikt in salades of een stoofschotel. Vaak wordt een stengel op beide manieren gebruikt, het taaiere bovendeel als hulparoma en het zachte deel als kern van het gerecht.


Bereidingswijze

Kip met gember en citroen: ontvel de drumsticks. Spoel ze af en dep ze met keukenpapier. Verhit de olie in een koekenpan of wok, doe de kip, gember, knoflook, chilipoeder en citroengras in de pan en bak een minuut of drie mee. Giet de kippenbouillon, vissaus en suiker erbij, plus het zout en citroensap.

Dek de pan af en laat alles een halfuur zachtjes koken. Haal de vliesjes van de pinda's of gebruik kant en klaar geroosterde pinda's. Gril of rooster de pinda's een paar minuten bij matige temperatuur totdat ze gelijkmatig bruin zijn. Spreid de pinda's uit op een schone theedoek en wrijf stevig om de vliesjes te verwijderen.

Schep de kip uit de pan op een voorverwarmde schaal en strooi de pinda's, lente-uitjes en de mandarijnschil erover. Serveer warm met gekookte witte rijst of rijstnoedels.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden