Kip in de römertopf


Ingrediënten


Voor 4 personen
1 mooie kip
peper en zout
dragon of citroen
een halve liter kippenbouillon
een stengel bleekselderij in stukjes gesneden
een pond aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
1 winterwortel in blokjes
1 flinke ui, in stukken


Ongeveer vijftig kilo geleden, vloog ik naar Lissabon. We waren nog niet eens halverwege en ik zat klem in mijn stoel. De gordel kreeg ik amper dicht. Opstaan was geen pretje. Bij de wc kwam ik een vrouw tegen die nog dikker was dan ik. Ze perste zich in haar stoel, angstvallig bekeken door haar buren. Van de week las ik dat dikke mensen met een bilomvang breder dan 43 centimeter per 1 april dubbel gaan betalen als zij willen vliegen met KLM en Air France. En dat is geen grap. Mensen die niet goed in de stoel passen - bij KLM is die minimaal 43 centimeter breed - moeten straks een tweede ticket boeken.

Bovengenoemde vliegtuigmaatschappijen vinden het gevaarlijk als mensen niet onmiddellijk uit hun stoel kunnen opstaan. De leuningen van de stoel moeten op en neer kunnen. Als blijkt dat iemand toch niet in een stoel past, wordt de passagier geweigerd. Dikke mensen die een tweede stoel moeten boeken, krijgen 25 procent korting. Als het vliegtuig niet is volgeboekt, kan de passagier het geld voor zijn tweede ticket terugkrijgen. Buitengewoon genereus. Maar hoe zit het met de maaltijden? Niet dat je dat zou willen, maar krijg je er twee? En de drankjes? Wie neemt bij de balie de taak van het meten op zich?

Thuis nam echtgenoot de rolmaat ter hand: 37 centimeter, dank u. En dat is ook wel eens minder geweest. Om die reden erger ik mij aan meer zaken in deze januarimaand, de maand van het afvallen. Kunnen die triomfantelijk grijnzende dames uit tv-reclames - die hun gewicht onder controle hebben - naar het rijk der fabelen worden verwezen? Het mooiste gewicht is evenwicht? Vertel mij wat.

Collega M. deed mij gelukkig een goed idee aan de hand: als er toch `mager' gekookt moet worden, pak dan de Römertopf ! Ja, die roodstenen ovenschotel die in de jaren zeventig in de mode was en nu weer - dankzij M.

Zet de schaal een kwartier in koud water. Laat daarna uitdruipen. Kruid een mooie kip met peper en zout, leg hem in de schaal, giet er flink wat afgekoelde bouillon overheen en drapeer grof gesneden groenten rond de kip, als bleekselderij, aardappelen, ui, wortel. In de kip zelf stop ik altijd wat dragon of citroen. En dan kan een kind de was doen: zet het geheel gedurende anderhalve uur in de niet-voorverwarmde oven op 180 graden. Bak daarna nog 15 minuten zonder deksel. En serveer een prachtig goudbruin kippetje, geheel in eigen vet gesmoord.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden