Kip geparfumeerd met mirte


Ingrediënten

4 scharrelkipbouten
scheutje olijfolie
1 teen knoflook, geplet
half glas witte wijn
2 handenvol mirte (of een ander kruid)
zout


U leest het goed, er staat mirte, en geen mirre. Mirte is een struik met witte bloemetjes, later met paarszwarte bessen, die in het wild groeit langs de kusten van Corsica en Sardinië, en nog zo wat mediterrane plekken. Mirre is een soort wierook uit Arabië, waarvan ik niet meer weet dan dat hij tweeduizend jaar geleden erg kostbaar was. En voor zover ik weet kookt men er niet mee. Met mirte wel. Blaadjes en bessen zijn aromatisch en zowel Sardijnen als Corsicanen parfumeren er likeur, worst, gebak en warme gerechten mee. Het mooiste voorbeeld van mirtegebruik komt van Sardinië. Daar pakt men een gepocheerde kip warm in met mirtetakken, dekt hem af en laat hem zo een nacht staan. De volgende dag wordt hij koud gegeten. Fantastisch. Probleem in Nederland was echter de onverkrijgbaarheid van mirte.

Zoals ik al eerder signaleerde, verschijnen er de laatste tijd allerlei onlineverkopers van bijzondere producten. Dat is mooi. Hoe meer Albert Heijn cum suis hun assortiment afknijpen, hoe meer ruimte voor dit soort initiatieven. In de traditionele winkelsituatie zou elke stad te klein zijn voor een handeltje in louter Bretonse (www.ouest.nl), Spaanse (www.spanjewinkel.nl), Hongaarse (www.lekkersuithongarije.nl) of Griekse (www.griekenlandwinkel.nl) spullen, om maar te zwijgen van iemand die alleen zeezout verkoopt (www.breizh-import.nl). Op het internet niet. En zo kwam er een bericht over de nieuw gestarte webwinkel www.gransardegna.com. Waar men al het lekkers van Sardinië in voorraad heeft, inclusief zakjes mirte. Nu kon ik aan de slag. Het pocheren verving ik door zachtjes bakken, de kip door een stel bouten. Maar dat parfumeren werkt!


Bereidingswijze

Zout de stukken kip en bak ze in een scheutje olijfolie, in een koekenpan waar ze naast elkaar passen, tot ze kleuren. Bak de knoflook eventjes mee en giet dan de wijn in de pan. Dek af. Laat op laag vuur een klein half uurtje garen, draai af en toe om en voeg als de wijn verdampt is af en toe een drupje water toe. Draai het vuur uit, pak de pan vol met mirte, onder, op en naast de kip, en dek af. Laat afkoelen en bewaar een nacht. Warm de volgende dag als je dat wilt heel zachtjes op, in de gesloten pan. Het recept werkt denk ik ook met takken rozemarijn of tijm.

Onno Kleyn


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden