Kip en abrikozen in de tajine

Prins Willem-Alexander kent de voordelen van ontbijten. 'Als je goed ontbijt, beweeg je ook beter', zei hij afgelopen vrijdag bij de opening van de Koningsspelen, een kindersportevenement ter ere van de troonwisseling. De Enschedese jeugd kreeg een 'gezond' ontbijt voorgeschoteld. Behalve mandarijntjes en volkorenbrood stond er onder meer Peijnenburgkoek en Chocomel op tafel.

Beeld thinkstock

Ingrediënten

Voor 2 personen:
kwart liter koude groentenbouillon
bosje platte peterselie
250 gram biologische kippendijtjes
flinke snuf ras el hanout
scheuten olijfolie
2 uien
teen knoflook
kwart schilletje van een ingelegde citroen (Turkse winkel)
1 eetlepel honing
1 eetlepel abrikozenjam
1 flinke tl milde sambal
5 gedroogde abrikozen
1 aubergine
1 blik tomaten
tijm
peper en zout
0,5 bosje koriander
Misschien had supermarkt Jumbo, de sponsor, het boek Eibertje Kiest (uitgeverij Gerardson, 15 euro) moeten gebruiken, een verhelderende gids waarin vijfhonderd supermarktproducten door Eibertje van Halteren - vorig jaar afgestudeerd in voeding en diëtetiek - onder de loep zijn genomen en vergeleken. Eibertje selecteerde de betere keuzes. Die Chocomel bevat per pakje 174 kcal: een ontbijt op zich. En wat zit er veel suiker in ontbijtkoek, een openbaring.

Gebruik verse producten, suggereert Van Halteren. En 's avonds? Tajine met kip en abrikozen is haar favoriet. Ik heb er nog aubergine en koriander aan toegevoegd.

Zet de tajine (of zware braadpan) op een warmhoudplaatje. Giet de bouillon met de platte peterselie erin. Laat de tajine langzaam warm worden. Bestrooi de kippendijtjes met ras el hanout (Marokkaans kruidenmengsel). Laat intrekken.

Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en fruit de uien, plet een teen knoflook en voeg die ook toe. Laat even smoren, doe daarna in de tajine. Sluit af met het deksel. Verhit wederom wat olie in de koekenpan en bak de dijtjes aan beide zijden bruin. Snijd het ciroenschilletje fijn, doe dat erbij. Meng. Meng honing, jam en sambal en bestrijk de kip. Snijd de gedroogde abrikozen in tweeën, voeg die bij de kip. Laat nog even bakken. Leg dan de dijtjes en toebehoren in de tajine, sluit af en zet het vuur wat hoger. Was een kleine aubergine, dep droog en snijd deze in de lengte doormidden. Snijd daarna in dunne plakjes. Bestrooi met zout en laat 10 minuten intrekken. Snijd de tomaten in stukken. Leg die op de kip, bestrooi met wat gedroogde tijm en peper. Dep daarna de aubergineplakjes droog met wat keukenpapier. Bak in een scheut olijfolie om en om bruin en leg daarna op het tomatenmengsel. Warm het geheel een kwartier door. Dien dan op en strooi de koriander eroverheen. Een compleet lentemaal voor twee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.