Kinderopvangbranche ligt achter met betalen personeel

Tientallen kinderopvangorganisaties hebben geen geld om de eindejaarsuitkering van 3,5 procent van het loon uit te betalen. Abvakabo FNV sleept een aantal daarvan nu voor de rechter, omdat duizenden werknemers de dupe dreigen te worden.

Kinderopvangbranche ligt achter met betalen personeel.Beeld anp

Uit een enquête van de vakbond bleek in december dat een meerderheid van de circa 97 duizend pedagogische medewerkers in de kinderopvang ten onrechte geen of slechts een deel van de eindejaarsuitkering ontving over 2012.

Een deel van de werkgevers is begin dit jaar alsnog overstag gegaan, maar voor 12 grote en kleine kinderopvangorganisaties is het geduld van Abvakabo FNV op. De vakbond bereidt nu rechtszaken tegen hen voor. Met elf andere organisaties wordt nog onderhandeld.

De bedrijven die niet of te weinig uitbetalen, verschuilen zich achter de slechte marktomstandigheden. Door de overheidsbezuinigingen in de sector is de vraag met gemiddeld tien procent afgenomen. In het eerste kwartaal van 2013 gingen 51 organisaties failliet, vorig jaar moesten 73 bedrijven hun deuren al sluiten. Estro, met bijna 600 vestigingen een van de grootste spelers in de kinderopvang, zegt bijvoorbeeld gemiddeld slechts twee procent eindejaarsuitkering uitbetaald te hebben omdat bedrijfsdoelstellingen niet overal behaald zijn.

Ontslagen
Een aantal werkgevers heeft de vakbond laten weten de eindejaarsuitkering niet te kunnen betalen zonder medewerkers te moeten ontslaan. Daarnaast zeggen sommige leden bang te zijn hun baan te verliezen als de werkgever gedwongen wordt alsnog over de brug te komen met het geld. Ook over het vakantiegeld, dat bij het salaris van mei uitgekeerd wordt, komen dergelijke signalen binnen.

'Wij vinden niet dat de werkgever de werknemer voor de keuze kan stellen,' zegt een woordvoerder. 'Werkgevers koppelen bijna alles aan de crisis. De eindejaarsuitkering en het vakantiegeld zijn gewoon onderdeel van de CAO en daar moet je aan het begin van het jaar geld voor reserveren.'

Afspraken nakomen
Volgens het Waarborgfonds Kinderopvang hebben 350 tot 400 werknemers te maken met uitbetalingsachterstand van vier maanden of meer. Bestuurssecretaris Judith de Jonge Baas zegt dat sommige ondernemers onderhandelen over het gespreid uitbetalen van het vakantiegeld. 'Toeslagen als de eindejaarsuitkering en het vakantiegeld zijn een extra aanslag op de liquide middelen van partijen en die ruimte is er in veel situaties niet.'

De Brancheorganisatie Kinderopvang zegt ervan uit te gaan dat ondernemers in het kader van goed werkgeverschap de gemaakte afspraken uit de CAO nakomen. 'Aan de andere kant geeft dit aan hoe moeilijk ondernemers in de kinderopvang het op dit moment hebben.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden