Kinderopvang Estro definitief failliet: twee brieven in omloop voor ouders

De noodlijdende kinderopvangorganisatie Estro is vandaag definitief failliet verklaard. Gisteren meldde de instelling al uitstel van betaling te hebben gekregen van de rechtbank in Amsterdam. De kinderopvang maakt met zo'n 250 filialen een doorstart onder de naam Smallsteps. Ouders en verzorgers hebben ondertussen een brief ontvangen over het lot van hun locatie: deze blijft in sommige gevallen wel bestaan, in andere gevallen niet.

De noodlijdende kinderopvangorganisatie Estro maakt een doorstart in afgeslankte vorm. De Britse kinderopvang Smallsteps neemt ongeveer twee derde van de 3600 medewerkers over. Beeld anp
De noodlijdende kinderopvangorganisatie Estro maakt een doorstart in afgeslankte vorm. De Britse kinderopvang Smallsteps neemt ongeveer twee derde van de 3600 medewerkers over.Beeld anp

Met de doorstart is de werkgelegenheid voor ongeveer 2.600 medewerkers gegarandeerd. Dit betekent dat voor bijna 85 procent van de kinderen de locatie gewoon open blijft. De toekomst van de andere 1.000 medewerkers en 130 vestigingen van Estro is ongewis.

Ouders en verzorgers hebben een brief ontvangen. Er zijn twee versies in omloop: in de ene brief staat dat 'met de doorstart uw kinderopvanglocatie en de opvang van zo'n 26.000 kinderen en 250 locaties veilig is gesteld'. In de andere versie wordt gemeld dat 'wij u tot onze spijt moeten mededelen dat uw kinderopvanglocatie geen onderdeel uitmaakt van deze doorstart'.

In de tweede brief worden ouders doorverwezen naar de locatiemanager. 'We begrijpen dat dit nieuws vragen bij u oproept.'

'Passend alternatief'
De organisatie en curator zoeken samen met de ouders in de komende weken naar een passend alternatief voor de gesloten locaties. Sowieso blijven alle locaties gegarandeerd tot eind juli open. Voor deze filialen wordt in de komende weken een oplossing gezocht om zoveel mogelijk banen te behouden.

'Ik ga mij ervoor inzetten om zoveel mogelijk van deze vestigingen onder te brengen bij andere partijen. Dat kan bijvoorbeeld door vestigingen in een cluster bij elkaar te voegen. Sommige vestigingen zullen mogelijk als op zichzelf staande bedrijven worden verkocht of verzelfstandigd. Hoe meer werkgelegenheid er op die manier behouden wordt, hoe beter', licht curator Wouter Jongepier toe.

Volgens hem hebben zich inmiddels verschillende partijen gemeld met interesse in de overname van één of meer vestigingen.

Achter Smallsteps zit de Britse investeringsmaatschappij H.I.G. Capital die al zo'n 30 jaar actief is in de kinderopvang. Estro kwam in de problemen door de aanhoudende economische crisis, baanverlies van ouders en overheidsbezuinigingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden