Kinderopvang blijft gewaarborgd

De crèche alleen voor yuppen? Geen sprake van. De crèche zal ook na invoering van de Wet basisvoorziening kinderopvang (Wbk) plaats blijven bieden aan kinderen van minima, nieuwkomers en mensen met een modaal inkomen....

Aart Jan de Geus

Wat gaat er veranderen? In 2005 zal, zoals het er nu uitziet, de nieuwe wet van kracht worden. De wet gaat uit van een financiering verdeeld over drie partijen: de overheid, de ouders en de werkgevers. De overheid gaat haar deel uitbetalen aan de ouders. Zij kunnen zo zelf de kinderopvang kiezen die zij wensen. De ouders en de werkgevers nemen samen de rest voor hun rekening. Nu betaalt nog niet iedere werkgever mee aan de kosten.

Het is dus een misverstand dat ik voor zou stellen om vanuit de overheid geen enkele bijdrage meer te verstrekken aan ouders. Integendeel: aan de inkomensafhankelijke tegemoetkoming van het Rijk voor ouders die arbeid en zorg combineren wordt niet getornd. Deze bedraagt samen met de ouderbijdrage tweederde deel van de vraagprijs, rekening houdend met een maximum.

In het oorspronkelijke wetsvoorstel was geregeld dat ouders die geen of een gedeeltelijke werkgeversbijdrage ontvangen dit gat door de overheid krijgen gecompenseerd.Hiermee zou de prikkel voor sociale partners vervallen om afspraken te maken over de bijdragen voor kinderopvang. Diezelfde sociale partners (werkgevers én vakbonden) hebben mij laten weten dat zij dit graag aan de CAO-tafels willen regelen.

Omdat bij de inwerkingtreding van de nieuwe wet mogelijk een kwart tot de helft van de ouders te maken krijgt met één of twee ontbrekende werkgeversbijdragen, is besloten tot een overgangsmaatregel voor drie jaar. In die periode wordt aanvankelijk een compensatie geboden die geleidelijk wordt afgebouwd. Naar verwachting zal het aandeel werkgeversbijdragen hierdoor in deze jaren verder groeien.

Mevrouw Kremer van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn betoogt dat veel werkgevers niet begrijpen waarom zij zouden meebetalen aan de kinderopvang (Forum, 12 november). Ondernemers moeten zich geen zand in de ogen laten strooien doordat het nu wat gemakkelijker is om personeel te werven. Door de vergrijzing zal de arbeidsparticipatie van vrouwen fors omhoog moeten om aan de vraag naar arbeid te voldoen.

Werkgevers prijzen zich uit de markt door niet deze eigentijdse voorziening te bieden. Een volwaardige arbeidsdeelname van mannen én vrouwen met kinderen is onmiskenbaar in het belang van iedere ondernemer. Ondernemers die dat zo niet voelen, zullen daarvoor vroeg of laat de – hogere – rekening betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden