Kinderen van homostellen zijn gelukkiger en gezonder

Kinderen die worden grootgebracht door ouders van hetzelfde geslacht zijn gezonder, gelukkiger en hebben een betere band met hun familie. Dat blijkt uit de grootste studie die ooit naar het welzijn van kinderen met twee mama's of twee papa's is gedaan.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Onderzoekers van de Universiteit van Melbourne bestudeerden 500 kinderen tussen 5 en 17 jaar. Uit hun analyse stelden ze vast dat de kinderen met ouders van hetzelfde geslacht opvallend betere scores haalden op het vlak van algemene gezondheid. In vergelijking met andere Australische kinderen van verschillende achtergronden, hadden ze ook een veel betere band met hun ouders.

Hoe deze opmerkelijke bevindingen precies te verklaren zijn, weten de onderzoekers niet. Wel vermoeden ze dat de waakzaamheid tegen pesterijen hen op verschillende vlakken 'harder' maakt.

Pesterijen
'Vanwege de situatie waarin de gezinnen zich bevinden, zullen ze sowieso sneller communiceren. Ze zullen bijvoorbeeld bespreken hoe hun kinderen moeten omgaan met problemen, zoals pesterijen op school', vertelt hoofdonderzoeker Simon Crouch aan de krant The Sydney Morning Herald. 'Dit bevordert de openheid. Bovendien krijgen de kinderen zo meer veerkracht. Maar dat is slechts een hypothese.'

Uit een eerdere studie van de Universiteit van Cambridge bleek al dat kinderen met ouders van hetzelfde geslacht geen nadelige gevolgen ondervinden van de geaardheid van hun ouders. Evenmin zijn ze vaker het slachtoffer van pesterijen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden