Kinderen onder toezicht gesteld om overgewicht

Drie kinderen van 6, 11 en 13 jaar zijn door de Kinderbescherming onder toezicht van jeugdzorg geplaatst omdat hun gewicht een bedreiging is voor hun gezondheid. Het beroep van de ouders werd door de rechter afgewezen.

Sterre Lindhout
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het is de eerste keer dat kinderen onder toezicht worden geplaatst omdat ze te dik zijn. Op basis van een onderzoek constateerde de Kinderbescherming vorig najaar dat de gescheiden ouders zelf niet in staat zijn het leef- en eetpatroon van hun kinderen te veranderen. De rechter beaamt dat.

De ouders, van Turkse origine, beweren dat ze wel in staat zijn hun kinderen te begeleiden bij het afvallen. Op advies van de huisarts schakelden ze een diëtist in en meldden de kinderen aan voor een sportclub. Maar de kinderen vielen niet af, de jongste werd zelfs nog zwaarder.

Van de drie kinderen lijden er twee officieel aan obesitas. Het 6-jarige meisje is 17 kilo te zwaar en het gewicht van haar 13-jarige broer zit 51 kilo boven het leeftijdsgemiddelde. Hij heeft een BMI (body mass index) van 35, tegen een gemiddelde van 21. Hun broer van 12 is niet obees, maar wel 18 kilo te zwaar. Volgens de Kinderbescherming kan overgewicht bij kinderen leiden tot ernstige lichamelijke klachten als diabetes, maar ook tot depressie en sociale uitsluiting.

'We nemen zo'n beslissing niet zomaar', zegt Ruth van der Hoeven van de Kinderbescherming. 'Alleen als we zeker weten dat ouders het probleem niet zelf op kunnen lossen en als gebleken is dat andere, vrijwillige, begeleiding niet helpt.'

Groeiend probleem
Obesitas bij kinderen is in de westerse wereld een groeiend welvaartsprobleem, zegt Mariëlle Bruning, hoogleraar kinderrecht aan de Universiteit Leiden. 'In die zin is deze zaak niet verrassend.'

Maar niet alle ouders van dikke kinderen hoeven te vrezen dat ze binnenkort een telefoontje van de Kinderbescherming krijgen, zegt Bruning. Wel past de uitspraak in de trend om sneller en directer in te grijpen in de opvoeding. Een voorstel van het CDA en de PvdA voor een laagdrempeliger variant van toezicht, de zogenoemde Maatregel Opvoed Ondersteuning, ligt nu bij de Eerste Kamer. Bruning: 'Als deze regeling al bestond, waren de kinderen waarschijnlijk hierin terechtgekomen.'

De drie kinderen staan tot 7 oktober onder toezicht van een voogd van jeugdzorg. Zijn de kinderen dan nog steeds te dik, kan de voogd verlenging adviseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden