Kind vaker al vóór geboorte onder toezicht

Een rokende of drinkende moeder is zo schadelijk, dat ongeboren baby's daar bij wet tegen moet worden beschermd. Dat stelt de Raad voor Strafrechts-toepassing en Jeugdbescherming.

Een foetus van twintig weken oud zuigt op zijn duim. Beeld Lennart Nilsson
Een foetus van twintig weken oud zuigt op zijn duim.Beeld Lennart Nilsson

Ongeboren kinderen moeten vaker en eerder in de zwangerschap onder toezicht worden geplaatst. Hun moeders moeten dan verplicht afkicken, alcohol laten staan of stoppen met roken. Doen ze dat niet, dan dreigt uithuisplaatsing van de baby, een dwangsom of de gevangenis.

Toezicht

Kinderrechter Sonja de Pauw Gerlings: 'Als het belang van het kind ernstig wordt bedreigd, dan moet de overheid ingrijpen.' Lees hier het interview.

Dat staat in een advies van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) aan staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) dat vandaag openbaar wordt. De raad wil dat expliciet in de wet komt te staan dat ook ongeboren kinderen bescherming verdienen tegen hun eigen moeders. Het kabinet neemt adviezen van de raad, die bestaat uit rechters, advocaten, wetenschappers en medici, doorgaans zeer serieus.

Het komt steeds meer vast te staan dat drinken en roken tijdens de zwangerschap vanaf het prilste begin schadelijk is voor de vrucht. Daarom is ingrijpen geboden, vindt de RSJ, desnoods tegen de wil van de zwangere vrouw in. De gezondheid van de foetus is dan even belangrijker dan zelfbeschikking van de moeder.

Verslaafd geboren

'Ieder jaar worden er nog vijfhonderd baby's geboren met het foetaal alcohol syndroom', zegt Sonja de Pauw Gerlings, kinderrechter en lid van de RSJ. 'Dat is heel akelig. Het zijn er vijfhonderd te veel. Of denk aan medicijnverslaving. Er zijn kinderen die ernstig verslaafd worden geboren. Heel zielig.'

Weliswaar wordt er nu al voor 270 ongeboren kinderen per jaar gevraagd ze onder toezicht te stellen, maar in de wet staat niet duidelijk dat het mag. De Pauw Gerlings: 'Er gaat nu veel tijd verloren, omdat er lang wordt geaarzeld.'

Zeker tijdens de eerste 24 weken van de zwangerschap wordt er nauwelijks ingegrepen. Dan is het kindje nog niet levensvatbaar en is abortus toegestaan. 'Die 24 weken moeten uit het hoofd', vindt De Pauw Gerlings. 'Vanaf de bevruchting is het kind beschermingswaardig. In die 24 weken kan al veel onomkeerbare schade worden toegebracht.' Wel of geen abortus doet niet ter zake, stelt de raad: zolang een moeder het kind draagt, heeft zij de plicht er zo goed mogelijk voor te zorgen.

Het is aan jeugdhulpverleners, de vroegere gezinsvoogden, om ongezond levende moeders in de gaten te houden. Zij moeten de moeder ertoe aanzetten af te zien van verslavende middelen of zich te laten behandelen in een kliniek. De rechter kan er een straf aan verbinden als de moeder weigert: een dwangsom, een verblijf in de cel, of een uithuisplaatsing van de baby. Een ander idee van de De Pauw Gerlings zijn speciale zwangerschapshuizen waar aanstaande moeders naartoe kunnen worden gestuurd om een verplichte behandeling te ondergaan.

Tot nu toe kwam de rechter er in de eerste 24 weken zelden aan te pas. De RSJ vindt dat daar verandering in moet komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden