Kibbeling


Ingrediënten


Voor 4 personen
1 kilo witvisfilet (kabeljauw, schelvis of wijting)
patentbloem
zout en peper
3 dl blond bier
1½ eiwit
1 liter zonnebloemolie
sereh
ketoembar
cayennepeper
1 citroen


De jongens zijn nog hetzelfde, maar waar we het vroeger vooral over seks en bierspelletjes hadden, gaan de gesprekken 18 jaar later over gezichtsverzorging, pastarecepten, en sterilisatiemogelijkheden. En later op de avond, als de drank in de man is, over seks en bierspelletjes, oké.

Leuk gezicht ook, al die Matthijs van Nieuwkerkbloesjes aan tafel. We zijn op jaarclubweekend, en zitten bij Van der Werff op Schiermonnikoog, aan een maaltijd van rumpsteak, rösti en spinazie à la crème. Z.K.H. Prins Bernhard logeerde hier in 1936 ook al met zijn vrienden, en ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat hij er destijds precies hetzelfde at.

Leuk eiland trouwens, Schier. Er wonen maar 950 mensen, eenzelfde hoeveelheid is er op bezoek, en na een weekend heb je het gevoel dat je ze allemaal persoonlijk kent. En zij jou. Vroeger zaten wíj achter de meisjes aan verdomme, nu worden we op het terras nagefloten door een groepje vrijgezelle vriendinnen dat zich lekker laat vollopen met rosé, en dat niets van onze sterilisatieplannen weet. Zo kan het dus lopen, blijkt maar weer.

Enfin, brede stranden, fijne fietspaden, leuke vuurtorens, véél fazanten, maar geen strandtent met gebakken mosselen of kibbeling te bekennen. Daar hadden we namelijk zo'n zin in, na een lange nacht bierspelletjes spelen. Het verlangen bleef maar plakken, ook toen we al op het vasteland waren teruggekeerd.

Snijd de visfilet in blokken of plakken, wat u leuk vindt. Bestrooi ze licht met bloem, en kruid met zout. Maak beslag door het bier scheut voor scheut te mengen met 150 gram bloem en een snuf zout. Klop goed door, zodat klontjes verdwijnen. Sla het eiwit stijf met een garde, en spatel het voorzichtig door het beslag, voor een luchtig korstje.

Giet de zonnebloemolie in een hoge pan, en laat heet worden (180 graden). Haal de stukjes vis door het beslag en frituur ze goudbruin in de olie, zo'n 2 à 3 minuten. Draai af en toe om, en bak in porties. Laat uitlekken op keukenpapier, bestrooi gul met peper en zout, en voor wie durft ook met sereh, ketoembar en/of cayennepeper. Geef er citroenpartjes bij, en serveer met mayo met knoflook en kappertjes.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden