weekendwijsheid

Kasper van der Laan: ‘Dans voor je partner’

We kunnen leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze week cabaretier Kasper van der Laan.

Pieta Verhoeven

Cabaretier Kasper van der Laan (40): ‘Als mijn vriendin ’s ochtends al in de woonkamer zit en ik net uit bed kom, begroet ik haar van een afstandje met een dans. Ik kan niet echt dansen, maar ik doe het wel, met een hoop concentratie en toewijding. Mijn voornaamste doel is haar aan het lachen maken. Daarnaast is het een ontdekkingsreis van mijn eigen lichaam. Al dansend vind ik steeds nieuwe moves: oh, ik kan ook dit doen met mijn hand, mijn been kan ook deze kant op. Ik ga er zo in op, dat ik haar aanstaar in mijn complete focus en vergeet wat ik allemaal aan het doen ben. Het effect is uiteindelijk meer voor mij dan voor haar: ik word er heel blij van. Mijn perceptie van dansen is veranderd door deze ochtendgroet. In het openbaar durf ik alleen ironisch te dansen, omdat ik bang ben dat ik het niet goed doe. Maar de sleutel tot dansen is juist dat je dat loslaat en je vrij beweegt. Degenen het wél durven, vinden we allemaal cool.

Net te snel een pirouette doen zodat ik uit balans val, mijn armen gebruiken om trompetjes mee na te doen – dan kun je mijn vriendin echt wegdragen. Als de muziek omhoog gaat, ga ik omhoog en andersom. Het is een soort symbiose. Toch? Ik zoek het even op: ‘Een symbiose is een langdurige samenwerking tussen twee organismen.’ Ja precies, ik en de muziek dus. Vrij dansen, noemen we het. Er is niets leukers dan haar te laten lachen, en je wordt zelf enorm vrolijk van de bewegingen an sich. Dansen tijdens het uitgaan vind ik nog steeds een moeilijk ding, hoor. Maar mocht ik ergens op een dansvloer belanden, zal ik moedig mijn nieuwste dansmoves laten zien.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden