Kant-en-klaar of zelf kraken

Wil je kastanjes verwerken in een gerecht, dan kun je net zo goed kant-en-klare exemplaren kopen. Ze zijn er in potten, blikken en vacuümverpakking, netjes gepeld....

Wal- en hazelnoten kun je gepeld kopen. Dat is makkelijk, maar walnoten worden door hun hoge vetgehalte gauw een beetje ranzig (hazelnoten hebben er minder last van). Roosteren helpt. En zelf kraken nog beter natuurlijk, omdat je ranzig worden voor bent. Nadeel is dat je bij walnoten zelden gave helften hebt, en het moeilijk is om het bruine velletje te verwijderen. Wie dat wil, doet de gepelde noten een minuut in kokend water, daarna wrijf je ze er makkelijker af. Het bruine vel van hazelnoten gaat er juist makkelijk af na droog roosteren in een pan of in de oven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.