Kankerwhisky?

In dure Schotse malt-whisky's zitten meer kankerverwekkende stoffen dan in de goedkopere Schotse soorten en de Amerikaanse whisky's. Moeten we massaal van de dure Schotse whisky af?...

Prof. dr. J. Kleinjans een van de onderzoekers van de Vakgroep Gezondheidsrisio in Maastricht: 'Er is totaal geen reden voor paniek onder de whiskydrinkers. We hebben een interessant de kerstdagen doet dit soort berichten het altijd goed. Ik heb wel sterkere verhalen verteld.'

R. van Sticht Thans, voedingsmiddelentechnoloog van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding: 'Per jaar worden we zo'n 30 duizend keer gebeld door mensen met vragen. Ik sluit dus niet uit dat hier ook vragen over komen. We kunnen iedereen gerust stellen. De hoeveelheden kankerverwekkende stoffen waarover het gaat, moet je in het juiste perspectief zien. Zelfs het hoogst gevonden gehalte in de dure Schotse whisky's komt niet hoger dan een fractie van wat ieder mens per dag aan schadelijke stoffen binnenkrijgt. Als je over deze stoffen praat, is een dag eten en ademen net zo schadelijk als het drinken van 200 liter whisky. Nou, ik zal je dit vertellen: als je zo veel drinkt, ga je niet dood aan kanker.

'In alles zit wel iets van het een of het ander. Maar volgens een oude wijsheid van Paracelsus is het de dosis die 't hem doet. Er bestaan geen giftige stoffen, er zijn alleen giftige hoeveelheden. Een beetje zout op een eitje kan geen kwaad, maar je moet er geen hele pakken van gaan eten.'

Hoofdkantoor Gall & Gall Slijterijen: 'Niemand hier mag er iets over zeggen, zo is me net verteld. Alles wat we erover weten, hebben we uit de krant. Voordat we erop ingaan, willen we het helemaal uitzoeken. Van de leveranciers hebben we ook nog niks gehoord. Ja, natuurlijk gaan we er nu meteen achteraan.

K. van Koppen, woordvoerder van de Nederlandse Kankerbestrijding: 'Dit is een extreem voorbeeld van iets dat wel nieuws is, maar niet zorgwekkend. Bij het publiek ontstaat langzamerhand de indruk dat je van alles kanker krijgt. Dat is overdreven. De dosis waarover hier gesproken wordt, is zo laag dat de kans op kanker helemaal niet aanwezig is. Niemand kan zo veel whisky drinken dat dit een risico wordt.

'Over alcoholgebruik in het algemeen raden wij aan het bij twee tot drie glazen per dag te houden. Geniet, maar drink met mate. Maar dat was, geloof ik, al bekend.'

G. Zwets, inkoper bij drankengroothandel Paul Wholesale in Barendrecht: 'Wat wij doen, ligt helemaal aan de klanten. Als die de dure Schotse merken niet meer kopen, dan houdt het voor ons ook op. Zolang het gedronken wordt, blijven wij het verkopen.'

D. Korf, voorzitter van de Algemene Nederlandse Geheelonthouders Bond: 'De wetenschap schrijdt voort en dus worden er steeds kleinere dingen ontdekt. De effecten van kankerverwekkende stoffen in whisky zijn veel kleiner dan de schadelijke werking van de alcohol. We hebben al eens een rel gehad over kobalt in het bier en over de antivries in de Oostenrijkse wijn. Ook in die gevallen was de dodelijke dosis van de stoffen vele malen kleiner dan die van alcohol. Volgens mij valt dit in dezelfde categorie. Levercirrose is de grootste bedreiging, de rest is bijzaak. Onze voorlichting over whisky gaan we hiervoor niet veranderen. Als je echt gezond wilt blijven, moet je natuurlijk helemaal niet drinken.'

Verkoper Gall & Gall, filiaal Hoofddorp: 'Ik heb geen tijd voor dit soort verhalen. Wij zijn bezig met de kerstverkoop. Probeer het maar ergens anders. Ik ga verder want ik heb het druk.'

Raoul du Pré

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden