Kamp: gewonde Taliban door leger VS opgepakt

Minister Kamp van Defensie heeft dinsdag erkend dat de twee Afghaanse strijders die in januari gewond raakten bij een vuurgevecht met Nederlandse commando's, door Amerikaanse troepen gevangen zijn genomen....

Van onze verslaggever

Het is voor het eerst dat Den Haag officieel bevestigt dat de commando'sarrestaties overlaten aan de Amerikanen. Defensie wilde tot nu toe weinigzeggen over de precieze procedure rond de afvoer van Taliban-strijderswaarmee de commando's en mariniers in de provincie Kandahar in contactkwamen. Kamp zei altijd dat hierover speciale afspraken met de VS warengemaakt.

Defensie wilde op deze manier voorkomen dat Nederland betrokken zouraken bij de afvoer van Taliban- en Al Qa'ida-strijders naar de omstredenAmerikaanse gevangenis op Guantánamo Bay.

In antwoord op vragen van het Kamerlid Karimi (GroenLinks) schrijft Kampdat Nederlandse militairen op geen enkele wijze waren betrokken bij degevangenneming. 'De gewonden zijn door Amerikaanse militairen afgevoerden als gevangenen aangemerkt.'

Defensie wil niets zeggen over hoe de gevangenneming door de Amerikanenprecies gebeurde.

Wel zegt de minister dat het Rode Kruis toegang heeft tot de tweestrijders. Toen Defensie in januari het schietincident meldde, werd metgeen woord gerept over hun arrestatie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden