Kamermeerderheid: Koningin moet inleveren

De belastingvrijstelling voor het Koninklijk Huis moet verdwijnen. Koningin Beatrix moet huur gaan betalen voor haar woonpaleis Huis ten Bosch, haar kinderen moeten belasting betalen over de erfenis en de Oranjes mogen niet meer vrij vliegen. Dit zal de PvdA-fractie in de Tweede Kamer vandaag voorstellen in het begrotingsdebat Algemene Zaken.

Koningin Beatrix was afgelopen zaterdag in Alkmaar. Beeld anp

Door de opstelling van de PvdA lijkt er een Kamermeerderheid te zijn voor het afschaffen van de fiscale privileges van de Oranjes. De PVV, SP, PvdD, GroenLinks en D66 zijn hiervan ook voorstander.

'Iedereen moet de broekriem aanhalen', zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. 'Ook degenen die het hoogst in de boom zitten, moeten daaraan meedoen. Dit past bij de modernisering van het Koninklijk Huis.' Recourt wil meer openheid over de begroting van het Koninklijk Huis: 'Die begroting is weliswaar vernieuwd, maar er zit nog altijd te veel in verstopt. Dat wil ik duidelijker hebben.'

72,5 uur gratis vliegen
Wanneer Beatrix overlijdt, hoeven haar kinderen geen belasting te betalen over het vrijkomende vermogen. Daarnaast mogen de leden van het Koninklijk Huis 72,5 uur gratis vliegen met het regeringsvliegtuig KBX en met militaire toestellen. Ook hoeven Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima geen belasting te betalen over functiegerelateerde activiteiten, alleen over privézaken.

'Wij weten niet wat functiegerelateerd is en wat privé', zegt Recourt. 'Daarover wil ik helderheid van minister-president Rutte.' Nu beslissen de thesaurier-generaal van het ministerie van Financiën en de thesaurier van Beatrix daarover in een tweegesprek, waarvan de uitkomsten niet openbaar worden gemaakt.

Royale vergoeding
Recourt wil niet tornen aan de uitkering die Beatrix, Willem-Alexander en Máxima krijgen. 'Dat mag een royale vergoeding zijn. Loon naar werken. En de koningin hoeft niet in H&M-jurkjes staatsbezoeken af te leggen.' Het wonen van Beatrix is niet-functiegerelateerd. Recourt: 'Zij moet daarvoor een woonvergoeding aan de staat betalen.'

Ook wil Recourt dat prins Constantijn en prinses Laurentien geen lid meer zijn van het Koninklijk Huis. Dan wordt de ministeriële verantwoordelijkheid beperkt tot diegenen die een uitkering ontvangen.

Moderniseren monarchie
Uit een NOS-enquête van Synovate blijkt dat driekwart van de Nederlandse bevolking geen behoefte heeft aan een ceremonieel koningschap. Tweederde vindt dat Willem-Alexander de monarchie moet moderniseren als hij op de troon zit. Vier op de tien Nederlanders denken dat hij dit niet zal doen. Hoewel de leden van het Koninklijk Huis onder de ministeriële verantwoordelijkheid vallen, vindt 59 procent het wenselijk dat het staatshoofd uitkomt voor haar eigen mening.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden