Kamerlid met scherp oog voor politieke verhoudingen

Boerendochter Marleen de Pater zat voor het CDA in de gemeenteraad van Zutphen en in de Tweede Kamer. Ze besloot haar loop baan als waar nemend burgemeester van Muiden.

Marleen de Pater-van der Meer. Beeld anp

In 2002 stonden Ad Melkert en Annemarie Jorritsma met de mond vol tanden toen in het programma Barend en Van Dorp werd gevraagd wie het Kamerlid was dat op de tribune zat. Ze kwamen niet op de naam van Marleen de Pater, die toen anderhalf jaar volksvertegenwoordiger was voor het CDA.

Vrouwenhandel

Tien jaar later kende iedereen haar. Marleen de Pater had haar tanden laten zien in de Tweede Kamer - met name bij de strijd tegen vrouwenhandel. Dankzij haar inspanning was de leeftijdsgrens voor prostitutie verhoogd van 18 naar 21 jaar.

Ze werd in 2010 waarnemend burgemeester van Muiden. En ze was ook nog voorzitter van het Nederlands Bijbelgenootschap, een prestigieuze club in christelijke kringen. Hier zette ze het 200-jarig bestaan luister bij en was betrokken bij de presentatie van de Bijbel in gewone mensentaal.

Marleen de Pater overleed 13 december 2015 aan de gevolgen van kanker, die in januari bij haar ontdekt was. Haar echtgenoot Wim de Pater was veertien jaar eerder gestorven aan dezelfde ziekte.

Watersnoodramp

Ze werd als Marleen van der Meer geboren in een hervormd landbouwgezin in Hekelingen, een dorp op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten. Als kind maakte ze daar de watersnoodramp van 1953 nog mee toen de boerderij moest worden verlaten. Ze groeide op in een mannenwereld met zes broers, van wie er vijf ouder waren dan zij.

Enkele van haar broers gingen naar de landbouwuniversiteit in Wageningen. Haar vader en moeder vonden dat de enige dochter net zo goed de kans moest krijgen om te studeren. Marleen koos voor een hbo-studie kinderverzorging en opvoedkunde in Zetten. Daar leerde ze haar man kennen. In 1972 trouwden ze. Later verhuisde het gezin (ze zouden drie kinderen krijgen) naar Zutphen , waar Wim de Pater schooldirecteur werd. Marleen was al jong geïnteresseerd in de politiek. Eerst was ze lid van de ARP, die later opging in het CDA. In 1986 werd ze raadslid in Zutphen en vier jaar later wethouder en tevens loco-burgemeester.

In 1998 stond ze op de kieslijst voor de Tweede Kamer. Maar het CDA verloor flink wat zetels. Marleen de Pater kwam in de wacht te staan. Ze overbrugde dat onder meer met een studie wijsbegeerte. Pas in 2001, vlak voor de dood van haar man, kon ze tussentijds tot de Kamer toetreden.

Scherp oog

Marleen de Pater had een scherp oog voor de politieke verhoudingen. In de Tweede Kamer hield zij zich bezig met personen- en familierecht, integriteitsbeleid en verkeersveiligheid. Ze wist met een amendement een regeling te treffen voor de afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB op niet-woningen zoals verzorgingstehuizen. Ze was voorzitter van de vaste Kamercommissies voor Verkeer en Waterstaat en Justitie. 'Marleen was de persoon om politieke problemen adequaat op te lossen. Dat tekende haar karakter', zei CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma op de begrafenis.

In 2010 besloot De Pater een punt achter het Kamerwerk te zetten. Onder meer omdat zich inmiddels enkele kleinkinderen aandienden.

Beeld Dijkstra b.v

Fulltime

Er bleek voor Marleen de Pater nog een klusje te doen in Muiden, waar ze gevraagd werd twee jaar lang drie dagen per week waarnemend burgemeester te zijn. Ze zegde toe zonder te weten dat het bijna vijf jaar een fulltimefunctie zou worden. Behalve aan de fusiebesprekingen met omliggende gemeenten moest ze veel tijd besteden aan de afhandeling van de schadeclaims rond het KNSF-terrein in de gemeente.

Op 19 november - haar 65ste verjaardag - zat ze voor het laatst de gemeenteraadsvergadering voor. 'Het was een hoogtepunt voor haar in een moeilijke tijd', zegt haar zoon Martijn de Pater.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden