Kamerlid H.Vos houdt ermee op na verkiezingen

Na veertien jaar lidmaatschap verlaat het PvdA-kamerlid H. Vos de Tweede Kamer. Vos besluit om gezondheidsredenen niet meer terug te keren na de verkiezingen van volgend jaar....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Vos (54) kwam in december 1983 in de Kamer, na jarenlang gewerkt te hebben voor de Industriebond NVV en de FNV. In de kamer was hij de laatste jaren voorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken.

Vos toonde altijd grote betrokkenheid met de Nederlandse industrie. In zijn tijd bij de vakbond werd hij bekend door zijn pogingen om de Ford-fabrieken in Amsterdam open te houden. In de Kamer streed hij jarenlang voor de belangen van vliegtuigfabriek Fokker. Hij steunde CDA-minister Andriessen in zijn onderhandelingen met het Duitse DASA over de verkoop van Fokker.

Ook toen Fokker later ten onder dreigde te gaan en het animo bij de overheid om Fokker te steunen wegebde, bleef Vos de minister (inmiddels Wijers) steunen. De sociaal-democraat heeft geen goede herinneringen aan de laatste grote affaire waar hij bij betrokken was, over de technolease.

Vos werd door NRC Handelsblad beschuldigd van het wissen van geluidsbanden van cruciale vergaderingen over deze steunoperatie voor Philips en Fokker. Zelfs met een kort geding kon hij kon de beschuldigingen niet van tafel krijgen.

Vos heeft niet gewacht met zijn besluit tot de commissie van zijn partij die de kandidatenlijst voor de verkiezingen opstelt, met een namenlijst naar buiten komt. Hij zegt dat geen enkele negatieve reden hem tot het besluit heeft gebracht om terug te treden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden