Kamerleden vechten om achterdeur koffieshop

D66 en GroenLinks zijn teleurgesteld dat minister Korthals van Justitie de bevoorrading van hasjkoffieshops aan het criminele circuit overlaat. Korthals wil alleen de verkoop blijven gedogen....

Het kabinet bespreekt vandaag een nota van VVD-minister Korthals over softdrugs, waarin hij voorstelt de illegale verkoop en handel harder aan te pakken. Het gedogen van de verkoop door koffieshops heeft zijn steun. Maar dit uitbreiden tot het gedogen van de inkoop, is volgens hem internationaal niet haalbaar.

D66, dat woensdag met een eigen plan kwam voor gecontroleerde bevoorrading van de koffieshops, spreekt van 'een brevet van onvermogen' van Korthals. 'Zo hou je de georganiseerde criminaliteit in stand', zegt Kamerlid Dittrich. 'Het niet regelen van de achterdeur heeft een slechte invloed op de samenleving.'

D66, GroenLinks en SP vinden het ook onbegrijpelijk dat de PvdA er niet harder aan trekt. De PvdA wil wel dat de bevoorrading geregeld wordt, maar fractiespecialist Apostolou zei gisteren nog niet te weten hoe: 'Ik ben daar nog niet uit.' De PvdA vindt het goed dat Korthals scherper gaat toezien op het bestaande gedoogbeleid.

De PvdA ziet ook te veel voetangels en klemmen in het plan van D66. D66 sluit zich aan bij de wens van twintig gemeenten om onder streng toezicht wietteelt te gedogen. Koffieshops zouden alleen nog deze wiet mogen verkopen en niet meer de illegaal aangevoerde buitenlandse hennep.

De VVD erkent dat het logischer zou zijn ook de bevoorrading van koffieshops te legaliseren. Maar woordvoerder Nicolaï is het met Korthals eens dat dit internationaal nog niet haalbaar is en bovendien het drugstoerisme zou aanmoedigen. 'Het zou een reuze idee zijn, als we geen buitenland hadden', zegt hij.

De VVD wil daarom dat Korthals veel energie steekt in het overtuigen van de buurlanden en de Europese Unie. Want de partij steunt het principe van scheiding van de markten van soft- en harddrugs, waar het Nederlandse beleid hoofdzakelijk op stoelt.

Het CDA, dat als enige grote partij op termijn softdrugs wil verbieden, is blij dat Korthals de achterdeur laat voor wat die is. 'De plannen van D66 en de gemeenten zijn zeldzaam naïef', zegt Kamerlid Van de Camp. 'Als ze worden doorgezet, verdwijnt de Marokkaanse hasj naar de illegale verkoop, die zich volgens Korthals toch al zo uitbreidt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.