Kamer wil hoorzitting met Deetman over berichten castratie jongens

De Tweede Kamer wil op korte termijn praten over berichten dat de rooms-katholieke kerk in de jaren '50 kinderen heeft gecastreerd. Dat heeft PvdA-Kamerlid Khadija Arib zaterdag gezegd. Volgens haar willen de betrokken Kamerleden proberen op korte termijn een hoorzitting te houden met Wim Deetman, die een commissie leidde die seksueel misbruik binnen de kerk onderzocht.

Wim Deetman.Beeld ANP

Arib en haar collega-parlementariërs hopen zo'n hoorzitting al komende week te beleggen. Als dat lukt, kan mogelijk een week later een debat over de kwestie worden gehouden. De Kamer sprak al eerder over de resultaten van de commissie-Deetman, maar naar aanleiding van berichten zaterdag in NRC Handelsblad zien ze voldoende aanleiding om opnieuw over de zaak te spreken, aldus Arib.

Volgens NRC is destijds tenminste één seksueel misbruikte jongen gecastreerd na opdracht van de kerk. Het moest hem van zijn 'homoseksuele gedrag' afhelpen. Ook anderen zouden zo zijn behandeld.

In de krant wordt ook bericht over de bemoeienis van katholiek politicus Victor Marijnen met misbruikzaken eind jaren '50. Hij zou betrokken zijn geweest bij een gratieverzoek voor wegens ontucht veroordeelde broeders van het internaat waar het castreren zich voordeed. De KVP'er was later minister en premier.

Deze informatie over Marijnen is niet in het rapport van de commissie-Deetman opgenomen. Arib noemt de berichtgeving schokkend. Ze wil weten wat ervan waar is en of de Kamer in eerste instantie onvolledig door Deetman is geïnformeerd. Ze pleit al langer voor een parlementair onderzoek en doet dat nu opnieuw.

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi laat op Twitter weten dat Deetman ernstige fouten gemaakt door het castreren van minderjarige jongens en gevoelige informatie over Marijnen buiten beschouwing te laten. 'Parlementair onderzoek/enquête is onvermijdelijk geworden', zegt hij. Hij vraagt zich bovendien af of Deetman het al ingestelde vervolgonderzoek naar misbruik van meisjes en vrouwen nog wel kan doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden