Kamer: spoeddebat over islamitische conferentie in A’dam

De Tweede Kamer wil een spoeddebat met minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) over een islamitische conferentie eind mei in Amsterdam, die zou worden georganiseerd door de fundamentalistische Moslimbroederschap.

De Kamerfracties willen weten of de Moslimbroederschap betrokken is bij de bijeenkomst en of buitenlandse deelnemers kunnen worden geweerd door hun geen visa te verlenen. Het congres ‘Islam in Holland: mediteren over de huidige en toekomstige horizonten’ wordt van 28 tot 30 mei georganiseerd door de International Support Organization (ISO) in samenwerking met de Federatie Islamitische Organisaties Nederland (FION).

Frontorganisatie

De Roon reageerde op een bericht in De Telegraaf, waarin inlichtingenbronnen worden geciteerd die de ISO een ‘frontorganisatie’ noemen voor de International Union of Muslim Scholars, geleid door sjeik Yusuf al-Qaradawi. Die zou fatwa’s hebben uitgevaardigd waarin zelfmoordaanslagen worden goedgekeurd.

‘Hierdoor wordt duidelijk aangezet tot geweld’, aldus De Roon. ‘Dat kunnen we in Nederland niet hebben.’

De organisatoren zelf melden met de conferentie de dialoog te willen bevorderen ‘tussen moslims en Nederlandse politici, intellectuelen en religieuze activisten’.

Academici

Behalve buitenlandse islamitische sprekers, staan academici op de gastenlijst die verbonden zijn aan Nederlandse universiteiten. Onder wie Wasif Shadid, hoogleraar interculturele communicatie aan de universiteit van Leiden en Ruud Peters, hoogleraar islamitisch recht aan de Universiteit van Amsterdam. Beiden zeggen de organisatoren niet te kennen en de conferentie niet te zullen bijwonen.

De buitenlandse sprekers zijn volgens diverse bronnen ultra-orthodoxe geleerden uit Saudi-Arabië, Koeweit, Qatar en Soedan of verbonden aan de FIOE, de Europese koepelorganisatie van de Moslimbroederschap. De conferentie in Amsterdam wordt ook aangekondigd op de FIOE-site.

Dat de Moslimbroederschap betrokken is bij de conferentie in Amsterdam wordt aannemelijk uit het antwoord van minister Ter Horst op Kamervragen over de financiering van een moskee in Slotervaart, waarbij de FION betrokken is. Op 29 april 2009 antwoorde Ter Horst: ‘Op Europees niveau heeft de Moslimbroederschap zich vooral georganiseerd via de FIOE. De FION is aangesloten bij deze Europese koepel.’

Raymond de Roon (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden