Kamer: partneralimentatie moet flink soberder

De partneralimentatie moet soberder en mag niet langer meer duren dan - hooguit- vijf jaar. VVD, PvdA en D66 sturen vandaag hun voorstellen daarvoor naar de Raad van State.

redactie
Een pas getrouwd stel Beeld anp
Een pas getrouwd stelBeeld anp

De drie partijen vinden de huidige alimentatie, vaak zo'n twaalf jaar, hopeloos antiek. Gescheiden mensen moeten zichzelf kunnen redden.

Toch willen de drie partijen wel uitzonderingen maken. Was je langer dan vijftien jaar getrouwd en zit je niet langer dan tien jaar voor je AOW, dan houd je langer recht op alimentatie. Ook als heel traditionele gezinnen uit elkaar vallen, waarbij de vrouw thuisbleef om voor de kinderen te zorgen, moet er een oplossing komen: dan is er in de plannen alimentatie tot het jongste kind twaalf is.

Na een huwelijk dat nog geen drie jaar heeft geduurd, zou helemaal geen alimentatie meer hoeven worden te betaald. De plannen waren al jaren in de maak, maar bleken erg ingewikkeld om uit te werken.

Kinderalimentatie

In januari ging de Wet hervorming kindregelingen van kracht. Daardoor vervallen belastingvoordelen bij scheiding rond kinderen. Lees ook: 'Ouders moeten met elkaar rond de tafel'

Partneralimentatie vóór 1994

Voorheen bestond voor kostwinners in principe levenslange onderhoudsplicht van de ex-echtgenote. De alimentatieplicht was geschoeid op het beginsel dat getrouwde vrouwen niet werkten (vrouwen kregen vroeger op hun trouwdag automatisch ontslag) en financieel geheel afhankelijk waren van hun man. Begin jaren negentig werd duidelijk dat dit niet langer spoorde met de realiteit in moderne huwelijken.

Sinds juli 1994 duurt de alimentatieplicht van de meestverdienende partner maximaal 12 jaar. Dit maximum geldt voor huwelijken waaruit kinderen zijn geboren en voor kinderloze huwelijken die langer dan 5 jaar hebben geduurd. Voor korte huwelijken zonder kinderen duurt de alimentatieplicht een stuk korter: maximaal de duur van het huwelijk.

Voor echtparen die voor 1994 al gescheiden waren, en waarvan de vrouw dus levenslang recht had op alimentatie, kwam er een overgangsregeling. De alimentatieplicht kon in die gevallen op verzoek van de betalende ex na 15 jaar door de rechter worden beëindigd. In de praktijk is in veel gevallen een afbouwregeling afgesproken, waardoor de alimentatie veel langer doorliep dan die 15 jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden