Kalfsrolletjes met salie en ham


Ingrediënten


Voor 4 personen
Vier dunne (ongepaneerde) kalfsschnitzels van 150 gram
Wat verse salie
Vier niet te dunne plakken parmaham
1 scheut witte wijn
1 scheut marsala
1 kopje sterke kippenbouillon, van een blokje is prima.
Wat bloem
Cocktailprikkers
75 gram boter


Nee, veel valt er niet te lachen, en mensen die het tegendeel hardnekkig volhouden ontlenen meestal veel steun aan wat Simon Carmiggelt zo terecht 'Schiedamse nevelen' noemde. Maar voor een slovende huisvrouw is het passend noch praktisch om op een vale dinsdagmorgen naar de fles te grijpen. Zij neemt haar toevlucht tot minder verwoestende methodes om nog wat schik in het leven te hebben.

Een bezoek aan de supermarkt bijvoorbeeld. Het ligt niet voorde hand, maar soms kun je daar enorm lachen, en niet eensalléén om de strak volgehouden euro-leugen, waarvan Duisenbergonlangs het geheim mee in zijn graf nam. Drie oude guldens vooreen ons kletsnatte namaakham in briketvorm gegoten doorgewetenloze vleesvervalsers? Dat is grappig. Maar leuker is noghet vak met droge producten. 'Boerenomelet met ui en prei' meldteen zakje met rammelende inhoud. Met daaronder, in heel watkleinere letters: 'zelf toevoegen: 4-6 eieren, 1 ui en 150 gramprei'.

Snapt u hem? De grap is, dat wie over eieren, ui en preibeschikt, verder geen toevoegingen nodig heeft. Er is dus geenenkele aanleiding zo'n zakje zout gruis aan te schaffen. Maar deechte dijenkletser is de forse doos 'Saltimbocca alla Romana',die de firma Grand'Italia voor 2,79 euro te koop aanbiedt. Zelftoevoegen: 350 gram varkensfilet, 100 gram parmaham, 300 gramsperziebonen en verse salie. Alles, dus. Behalve dat diesperziebonen er niet inhoren. En ook wel vreemd, van dievarkensfilet, want zelfs de meest vergezochte variant van ditberoemde gerecht is gebaseerd op kalfsvlees. Misschien dachtGrand Italia dat dat te duur werd voor de Nederlandse burgers.Maar wie van die enge mix afziet, haalt het verschil erruimschoots uit.


Bereidingswijze

Snijd de schnitzels en hamplakken doormidden tot handzamelapjes.

Maal er wat peper over. Zout is waarschijnlijk niet nodig,vanwege de ham. Leg op elk vleeslapje twee blaadjes salie, daaropeen plakje ham en steek dat met een of twee cocktailprikkers vastaan het vlees.

Meng de bouillon met de wijn en marsala, en nog een stuk ofvijf fijngesneden salieblaadjes.

Tot zover kan alles te voren worden klaargemaakt. Wentel, kortvoor het tafelen, de vleespakketjes door de bloem, verhit dehelft van de boter in een goede koekenpan en bak het vlees intwee porties kort, twee minuten per kant.

Leg het vlees op een bord, roer het vocht door de braadboteren laat alles even op-en inkoken, tot het tot de helftgereduceerd is.

Roer er nu de rest van de boter doorheen, en leg het vleesterug in de pan om nog even door te warmen. Niet koken!

Proef op zout en dien deze lekkernij op met pasta ofaardappels en een groente naar keuze. Sperziebonen. Waarom ook niet?


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden