Kalfslever met groenecurrysaus

Onno Kleyn


Ingrediënten


Voor 4 personen
beetje olie
4 plakken kalfslever
(of iets anders)
2 à 3 eetlepels groene
Thaise currypasta
2 dl kokosmelk
100 gram taugé
verse koriander of munt


`Ja, daar maak je een drol lekker mee.' Een bekende uitspraak in het Nederlandse, waarbij in fijnere kringen de drol door een plank vervangen wordt. Mijn schoonmoeder placht hem nog wel eens te debiteren, altijd op laatdunkende toon, en meestal over room. Dan telde lekker niet, blijkbaar.

Ik ben er nooit achter gekomen welke culinaire werken bij haar tot een wél gewaardeerd lekker leidden. Zelf gedopte doperwtjes? Zwaar op de slakken bevochten spinazie uit eigen tuin?

Ik heb altijd het idee dat er voor de vooroorlogse generatie veel lichamelijke en geestelijke inspanning aan te pas moet komen, en dan vooral inspanning waar je geen plezier aan beleeft, voordat er waardering komt. Werk dat je leuk vindt, wordt met wantrouwen bekeken. Zo kom je niet in de hemel hoor.

Nou, waar je drollen ook lekker mee kunt maken, is Thaise currypasta. Ik ben er dol op. En ik bedacht al dat ik best een idioot kookboek zou kunnen maken rond rode en groene currypasta, zo ongeveer als dat net zo idiote maar toch leuke kookboek rond Nutella.

Makkelijk te maken ook. Twee of drie of vier basisrecepten, en dan alleen maar variëren in de toevoegingen van vlees, vis en groente. Iedere keer volledig uitschrijven, niet verwijzen naar andere bladzijden, dan heb je zo een vuistdik boek vol. En dikke kookboeken zijn in, geeft niet wat erin staat.
Kalfslever met groenecurrysaus maakte ik gisteren. Uitstekend en klaar in no time. De lever is te vervangen door bijna om het even wat, biefstuk, kip, karbonaadjes, garnalen.

Zet een ovenschaaltje in de oven en zet die aan op 100 graden. Verhit een sliertje olie in een koekepan en bak er de lever in op niet te hoog vuur.

Afhankelijk van de dikte is 2-3 minuten per kant genoeg. Haal hem uit de pan, bestrooi nu pas met zout en leg in de schaal in de oven.

Roer de currypasta en de kokosmelk door het bakvet. Laat even bubbelen tot de juiste dikte. Giet de saus over de lever en serveer. Erg lekker is om er een handje rauwe taugé en wat groene kruiden als koriander of munt op te leggen. Maar een klauwtje rucola werkt ook. Rijst en roergebakken groenten zijn er perfect bij.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden