Kaiserschmarrn mit Zwetschkenröster

Volgende week vertrekt mijn wederhelft naar Oostenrijk, precies waar weet ik niet. Hij gaat zich daar vrijwillig van bergen afstorten en het enige wat me eigenlijk interesseert is of ik bij de huisarts al krukken moet bestellen.

Ingrediënten

Voor 4 personen:
150 g (voorgewelde) gedroogde pruimen, ontpit, in stukjes
1/2 theel. kaneel
honing
ca. 3 eetl. (biologische) rozijnen
(rum)
3 eieren
150 g bloem
2 eetl. poedersuiker (+ voor bestrooien)
150 ml melk
50-60 g boter
Het zal u duidelijk zijn: ik houd niet van skiën. Ik heb het wel gedaan. Ooit. Ik herinner me hoe ik 's morgens, nog in bed, mijn hart al voelde bonken. Dat ik wíst dat ik ging vallen als het me alweer niet was gelukt om zo'n kloterig liftijzertje tussen mijn benen te klemmen. Het vallen zelf, altijd op een ijsklomp. De paniek, bovenaan zo'n gapende, gruwelijke afgrond, eufemistisch 'babyhelling' genaamd. De vernedering toen er na het allerlaagste skiklasje niks meer bleek te zijn. De voorbij racende, arrogante yuppenkleuters. Maar één ding hield me op de been. Kaiserschmarrn, als lunch, toetje én bij de koffie. Zoet, zacht en bemoedigend troosteten, niet alleen bij ski-angst.

Laat de pruimstukjes met de kaneel heel zachtjes gaar sudderen in een bodem water tot het vocht is opgenomen en de compote dik is. Roer er honing naar smaak door. Laat afkoelen. Week de rozijnen een half uurtje in lauw water (of rum), laat ze goed uitlekken. Splits de eieren boven 2 kommetjes, laat geen eigeel in het wit terechtkomen. Meng bloem met een gulle snuf zout en 1 eetlepel poedersuiker. Klop de eidooiers door de melk, voeg dit mengsel al kloppend toe aan het bloemmengsel tot een dik, glad beslag. Laat een half uur afgedekt in de koelkast rusten. Klop de eiwitten met een snuf zout en 1 eetlepel poedersuiker heel stijf en spatel ze luchtig door het beslag. Verhit de boter in een grote anti-aanbak-koekenpan en schenk het beslag in de pan. Strooi de rozijnen erin en bak de pannenkoek op laag vuur aan de onderkant goudbruin. Leg er een groot bord op, keer pan en bord samen en laat de pannenkoek op het bord glijden. Schuif hem met een spatel (om het schuim mee te krijgen) voorzichtig terug in de pan. Bak nog eventjes en snijd de pannenkoek met 2 spatels in grove stukjes/reepjes. Schep de schmarrn op hete borden, bestrooi gul met poedersuiker en geef de pruimencompote erbij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden