Kabul spreekt afkeuring uit over operatie van ISAF

Vijf kinderen om het leven gekomen bij actie van Australische ISAF-troepen...

KABUL De Afghaanse autoriteiten hebben hun afkeuring uitgesproken over een operatie van de Australische ISAF-troepen in de provincie Uruzgan tegen de Taliban waarbij donderdag vijf kinderen werden gedood.

Het Afghaanse ministerie van Defensie riep de internationale troepenmacht die onder commando van de NAVO staat op geen operaties meer te ondernemen zonder dat daar Afghaanse troepen bij betrokken zijn.

De vijf kinderen werden gedood toen Australische militairen een dorp binnenvielen waar zich Talibanstrijders schuilhielden.

Het jongste incident brengt de regering van president Hamid Karzai verder in verlegenheid. Zijn populariteit is de afgelopen tijd sterk gedaald, niet alleen wegens de corruptie in het overheidsapparaat, maar ook door het toenemende aantal burgerslachtoffers.

Woordvoerders van de ISAF en de VS erkennen dat er van tijd tot tijd burgerslachtoffers vallen als gevolg van hun militaire acties tegen de Taliban, maar volgens hen is slechts eentiende van de bijna 1.000 slachtoffers die vorig jaar gevallen zijn aan hen te wijten. De meeste burgers werden gedood bij terreuraanslagen van de Taliban.

Volgens de VN liggen de cijfers anders en komt ongeveer eenderde van de 2.100 burgerslachtoffers die in 2008 zijn gevallen, voor rekening van de internationale troepen.

Karzai heeft de afgelopen tijd herhaaldelijk zijn ergernis laten blijken over het optreden van de ISAF-troepen. Hij wil dat de NAVO alle huiszoekingen voortaan overlaat aan militairen van het Afghaanse leger. Verder moeten de Afghaanse autoriteiten het laatste woord krijgen over operaties van de ISAF-troepen waarbij burgers mogelijk in gevaar zullen komen.

De commandant van de Amerikaanse en de ISAF-troepen in Afghanistan, generaal David McKiernan, liet eerder deze week weten dat hij wel bereid is meer met de Afghanen te overleggen, maar niet bereid is de uiteindelijke zeggenschap uit handen te geven. ‘Wel overleg, maar geen controle’, vatte hij de positie van de internationale troepen samen.

Om tegemoet te komen aan de Afghaanse klachten tekende McKiernan vrijdag een overeenkomst met de Afghaanse minister van Defensie Abdul Rahim Wardak waarin hij belooft dat de Afghaanse autoriteiten voortaan zullen worden betrokken bij de voorbereiding en uitvoering van militaire acties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden