Kabinet onjuist ingelicht over drugsdossier

Staatssecretaris Patijn van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag het kabinet onjuist geïnformeerd over de stand van zaken rond het drugsdossier. Volgens hem blijkt nergens op zijn departement dat de Franse president Chirac problemen heeft met de action commune....

Van onze verslaggevers

Jan Hoedeman

Frank van Zijl

DEN HAAG

Patijn verklaarde volgens vice-premier Dijkstal, die bij de wekelijkse persconferentie de zieke premier Kok verving, dat nergens op Buitenlandse Zaken bekend is dat Chirac 'uiterst ontevreden' is inzake het compromis over het drugsbeleid. Patijn verving in de raad minister Van Mierlo, die in Brussel was.

De staatssecretaris reageerde op een publicatie in de Volkskrant van donderdag. Daarin wordt gewag gemaakt van een codebericht van de Nederlandse ambassadeur te Parijs, H. Wijnaendts. Deze wijst daarin op bezwaren uit het Elysée tegen het door minister Sorgdrager van Justitie en haar Franse collega Toubon overeengekomen compromis.

Wijnaendts rapporteert dat de hoogste adviseur voor Europese Zaken van Chirac belast met het drugsdossier, hem er persoonlijk van heeft verzekerd dat de Franse president grote bezwaren heeft tegen de door Nederland bedongen tekst. Wijnaendts beklaagt zich over de wispelturige Franse opstelling, omdat men aan Franse zijde eerder genoegen nam met het politieke akkoord over de action commune.

In zijn rapport klaagt de ambassadeur ook dat hij niet tijdig wordt geïnformeerd. 'Het is van belang dat de post (Parijs) in een zo vroeg mogelijk stadium beschikt over alle relevante Nederlandse teksten. Dit is namelijk nog steeds niet het geval.'

De drugsruzie tussen Nederland en Frankrijk dreigt, aan de vooravond van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie, steeds verder te escaleren. Na afloop van de ministerraad zei Dijkstal dat het kabinet ernstig bezwaar maakt tegen de wijze waarop landen als Frankrijk en Duitsland de discussie over drugs 'politiseren'.

'Zodra het woord drugs valt, wenst Frankrijk daar op een bepaalde manier mee om te gaan. Dat bevalt mij niet', aldus Dijkstal. En: 'Als je via politiek-ideologische lijnen de drugs gaat bestrijden, dan wordt het niets, dan houd ik mijn hart vast.'

Ook Duitsland krijgt kritiek. Dijkstal reageerde op krantenberichten waarin staat dat christen-democratische regeringsleiders, onder wie de Belgische premier Dehaene en bondskanselier Kohl, eveneens het Nederlandse drugsbeleid kritiseren. Dijkstal wees erop dat enkele Duitse deelstaten anders tegen het drugsbeleid aankijken dan Bonn.

Overigens heeft alleen Dehaene zich na de bijeenkomst met de christen-democratische leiders kritisch over Nederland uitgelaten. Volgens de Belgische oud-premier Tindemans was er tijdens die vergadering geen sprake van eenstemmige kritiek.

Dijkstal zei gisteren verder het 'niet geloofwaardig' te vinden indien Frankrijk alsnog weigert akkoord te gaan met het compromis dat minister Sorgdrager van Justitie en haar Franse collega Toubon vorige week in Brussel bereikten. 'Als Frankrijk deze action commune niet aanvaardt, krijgen we een politieke oorlog. Dan ontstaat op de Europese top in Dublin een onaangename sfeer.'

De huidige drugsruzie met Frankrijk had volgens VVD-leider Bolkestein kunnen worden voorkomen als het kabinet de zaken beter had gecoördineerd. Bolkestein zei vrijdag dat de ministers Sorgdrager, Van Mierlo van Buitenlandse Zaken en Borst van Volksgezondheid het zich kunnen aantrekken dat het aan regie heeft ontbroken. De VVD-leider heeft de indruk dat minister Borst 'lawaai is gaan maken, terwijl de soep niet zo heet werd gegeten als ze werd opgediend'.

Het was vooral door minister Borst dat het kabinet kanttekeningen plaatste bij de action commune die eerder door een hoge ambtenaar van Justitie in Brussel was geaccordeerd. Wellicht dat een betere coördinatie door Van Mierlo had voorkomen dat de bezwaren van Borst zo'n grote rol konden gaan spelen, veronderstelt Bolkestein.

Vice-premier Dijkstal wijst de kritiek van Bolkestein van de hand. 'Het probleem zit niet in de coördinatie, maar in de verpolitisering van het onderwerp', zei Dijkstal. Hij erkende wel dat de betrokkenheid van meerdere departementen bij het drugsdossier een 'complicerende factor' is.

Van Mierlo reageerde in Brussel: 'Als Bolkestein het niet begrijpt, zit hij als geen ander in de situatie om de informatie te krijgen. Zijn opstelling is buitengemeen contraproductief. Wij zijn aan het vechten voor een zaak van groot nationaal belang.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.