Kabinet mikt op meer vrouwen in politieke functies

Voor het jaar 2002 moet het aandeel vrouwen in politieke functies flink omhoog. Het kabinet heeft vrijdag, op voorstel van minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken, nieuwe streefcijfers afgesproken....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Consequentie daarvan is dat er voor het jaar 2002 twee vrouwen moeten worden benoemd als commissaris van de koningin. Het kabinet heeft de afgelopen jaren ook met streefcijfers gewerkt en is redelijk tevreden over het resultaat.

Bij de benoeming van burgemeesters zijn er meer vrouwen benoemd (honderd) dan als minimum zou worden nagestreefd (81). Ook het aandeel vrouwelijke kamerleden steeg met 33,3 procent uit boven de nagestreefde 30 procent.

De streefcijfers gelden ook voor gekozen politieke functies. Het kabinet kan daarop geen directe invloed uitoefenen, omdat de kandidaatstelling is voorbehouden aan politieke partijen.

De ministers hebben afgesproken dat ze zoveel mogelijk hun invloed aanwenden om het aandeel vrouwen op de lijsten op te voeren.

In principe is afgesproken dat de streefpercentages na elke verkiezingen met vijf procentpunten omhoog gaan, net zolang tot er evenveel vrouwen als mannen in de politiek werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.