Kabinet legt abortuspil bij huisarts

Het kabinet geeft huisartsen toestemming om de 'abortuspil' voor te schrijven in de vroegste fase van de zwangerschap. Minister Schippers van Volksgezondheid hoopt de drempel voor hulp bij ongewenste zwangerschappen lager te maken als vrouwen in een vertrouwde omgeving terechtkunnen en niet zijn aangewezen op een abortuskliniek of ziekenhuis.

Voor- en tegenstanders van abortus ontmoeten elkaar bij een demonstratie op de Dam in 2008. Beeld anp

In de Wet afbreking zwangerschap (Waz) wordt daarvoor een op de huisarts toegespitste vergunning opgenomen. Huisartsen die meedoen krijgen specifieke scholing en moeten duidelijke samenwerkingsafspraken hebben met klinieken of ziekenhuizen.

Ook moeten zij tenminste eens per jaar gegevens openbaren over het aantal behandelingen en eventuele bijzonderheden die daarbij zijn opgetreden, de duur van de zwangerschap en de nazorg.

De abortuspil, Sunmedabon genaamd, brengt een miskraam op gang. Hoewel de medicijnen formeel kunnen worden gegeven tot negen weken zwangerschap, hebben medici vastgesteld dat huisartsen het middel veilig kunnen voorschrijven tot een zwangerschap van zes weken en twee dagen, oftewel zestien dagen overtijd, de zogenaamde overtijdbehandelingsperiode. Daarna neemt de effectiviteit af en neemt de kans op complicaties toe.

In 2015 al zou deze pil - eigenlijk een reeks pillen - op voorschrift van de huisarts via de apotheek beschikbaar komen. Maar de christelijke partijen, die lange tijd zo belangrijk waren voor het kabinet, kwamen daartegen in het geweer.

Nu pakt Schippers alsnog door, daarbij in elk geval gesteund door een ruime Kamermeerderheid van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. De minister is overtuigd dat een lagere drempel niet hoef te leiden tot meer abortussen.

'De huisarts speelt een belangrijke rol in de anticonceptiezorg en daarmee in het voorkomen van ongewenste zwangerschap en in de nazorg na een abortus, zeker ook ter voorkoming van herhaalde abortus', schreef de minister eerder aan de Kamer.

De abortuspil is wat anders dan de morning-after pil. Die kan tot 72 uur na onbeschermde seks worden genomen en voorkomt bevruchting. Sinds 2004 is dit middel zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar.

Lees ook: 

Minister Ploumen gaat met internationaal abortusfonds frontaal tegen Trumpbesluit in. Met het internationale fonds hoopt zij zo snel mogelijk de Amerikaanse anti-abortus-maatregel teniet te doen die de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump net heeft ingevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.