Kabila nu toch akkoord met VN-onderzoek

De Congolese president Laurent Kabila is bezweken voor de internationale druk en heeft alsnog ingestemd met een VN-onderzoek naar vermeende slachtpartijen onder Hutu-vluchtelingen in zijn land....

Reuters, AP, AFP

KINSHASA/BRAZZAVILLE

Deze doorbraak is vooral te danken aan de Amerikaanse VN-gezant Bill Richardson, die zaterdag urenlang met Kabila sprak. Richardson zei 'voorzichtig optimistisch' te zijn over het akkoord, dat uit elf punten bestaat. Waarschijnlijk heeft de Amerikaan succes geboekt door erop te wijzen dat de VS en de EU hulp koppelen aan mensenrechten.

Het voorbereidende werk was vorige week gedaan door de Nederlandse minister Jan Pronk, die twee uur op Kabila inpraatte om de patstelling tussen de VN en Congo te doorbreken.

Tot twee keer toe maakten de Congolese autoriteiten dit jaar een VN-team het werk onmogelijk. Diplomaten en VN-functionarissen blijven daarom sceptisch over Kabila's laatste knieval. Het akkoord bevat volgens hen een aantal onduidelijke clausules.

Een ander probleem is dat Oost-Congo, waar de meeste gruwelijkheden zich zouden hebben afgespeeld, al weer veranderd is in een oorlogszone. 'Je hebt een grote VN-vredesmacht nodig om het team daar te beschermen', zei een militaire bron.

Een van de partijen die ernstig in verlegenheid kan worden gebracht door de bevindingen van de VN, is het Rwandese leger, waarop Kabila bij zijn opmars zwaar leunde. Rwanda's sterke man, generaal Paul Kagame, gaf zondag in een interview met de Zuid-Afrikaanse Sunday Independent toe dat zijn manschappen honderden Hutu's hebben gedood in vluchtelingenkampen in het toenmalige Zaïre.

Er was echter geen sparke van slachtingen, zei Kagame. Volgens hem zaten onder de vluchtelingen veel gewapende leden van Hutu-milities en ex-soldaten, die zich mengden onder de vrouwen en kinderen. De troepen van Kagame vielen de kampen aan omdat van daaruit een invasie in Rwanda werd voorbereid.

Richardson reisde na zijn bezoek aan Congo-Kinshasa door naar Angola, waar hij erop aandrong dat dit land zijn troepen zo spoedig mogelijk terugtrekt uit Congo-Brazzaville. Dankzij de Angolese steun greep ex-president Sassou-Nguesso daar kortgeleden de macht na vijf maanden bloedige strijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden