Kabeljauwfilet met romige mosterdsaus


Ingrediënten


Voor 4 personen
4 stukken kabeljauwfilet, elk ongeveer 150 gram
1 eetlepel citroensapzout en peper
40 gram boter
Voor de saus:halve liter slagroom
1 à 2 eetlepels grove mosterd zout en peper
ca. 1 eetlepel allesbinder


De volkskok heeft het doorgaans niet zo op kant-en-klaar, want zelfgemaakt is lekkerder, goedkoper ook en eigenlijk net zo gemakkelijk te maken. Maar dat geldt niet voor iedereen, blijkt uit Slim & Lekker, tips en recepten voor als je reuma hebt (Of niet). Het boekje is uitgegeven ter gelegenheid van de collecteweek van het Reumafonds die morgen begint.

Slim & Lekker is te bestellen (?2,- verzendkosten) via www.reumafonds.nl. Behalve met gemakkelijke recepten - met dank aan Joop Braakhekke - staat het boekje boordevol tips van de 35-jarige Marieke Scholte, reumapatiënte.

Een appeltaart bakken kan ze niet. Het kneden van het deeg gaat niet. Sla droog 'slaan' in een slacentrifuge doet zeer. Voorgesneden sla is dus een uitkomst. Pannenkoeken bakken is er ook zo een: beslag roeren met de garde kan niet. Scholte, moeder van de 6-jarige Thomas en 3-jarige Charlotte, richt zich echter vooral op wat ze wél kan.

'Taart koop ik kant-en-klaar en pannenkoeken ook. De producten zijn wat duurder, dat is waar, maar dat is ook weer niet met alles. Als er in een gerecht kipfilet nodig is koop ik kipfilethaasjes, die zijn al klein genoeg. En er zijn genoeg slagers die het vlees voor je in blokjes snijden als je dat vraagt.'

Marieke Scholte heeft een keuken vol hulpmiddelen. Een broodmes met een rechtopstaand handvat, dunschillers met een dikker handvat, een elektrische blikopener aan de muur. 'En voordat mijn man 's morgens naar zijn werk gaat, heeft hij voor mij alle potten opengedraaid die ik die dag nodig heb.'

Lukt zo alles? Nee, geeft Marieke Scholte eerlijk toe. 'Stamppotten maken kan ik niet, met pijnlijke handen aardappels pureren, nee, dat lukt niet. Nu houden mijn kinderen daar toch niet van. Maar als ik bij iemand ga eten vraag ik wel eens of de ander dat wil klaarmaken. Je moet praktisch zijn.'

De volkskok kookt vandaag één keer met plezier 'gemakkelijk': kabeljauwfilet met romige mosterdsaus, voor vier personen.


Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 25o graden.

Besprenkel de visfilets met het citroensap en bestrooi ze met zout en peper.

Smelt de boter en vet daarmee de ovenschaal in, leg de visfilets in de schaal en bestrijk ze met de rest van de boter.

Schuif de schaal 1 richel boven het midden in de oven en laat de vis in 5 tot 10 minuten (afhankelijk van de dikte van de filets) gaar worden.

De vis is gaar als het visvlees wit is en niet meer glazig.

Maak de saus: breng de slagroom aan de kook en laat hem iets inkoken. Roer de mosterd door de room en voeg naar smaak zout en peper toe. Bind de saus met de allesbinder.

Lekker met ronde kant-en-klare worteltjes en kant-en-klare krielaardappeltjes.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden