Kabeljauw uit de oven met geitenkaas

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: kabeljauw uit de oven met geitenkaas (Hoofdgerecht voor 2 personen).

Beeld Loethe Olthuis

Godzijdank, het is weer januari. Geen weeïge kerstliedjes, -kaarsjes of -bomen meer, gedaan met viergangendiners, bubbels en vuurwerk. Alles is, heerlijk, weer zoals het hoort. Koud, grauw en gewoon weer aan het werk.

Ik geniet hiervan, maar dat hoeft niet voor u te gelden. Daarom wat oppeppers: als u goed oplet, worden de dagen écht al langer. Iedereen verliest zijn kerstkilo's in januari. U neemt aanstaande week gewoon een dag vrij en gaat naar de sauna. Van Nederlands winterweer krijg je geen rimpels. Er zijn al sneeuwklokjes. De meeste lammetjes worden in januari geboren. De uitverkoop is begonnen en u vindt de ultieme jas. Trump is ooit weer president-af. En in maart mogen we weer stemmen!

Het helpt niet, hè? Dan maar gewoon iets simpels en lekkers koken, dat nog snel klaar is ook. U kunt de preireepjes eventueel vervangen door reepjes groene kool.

Ingrediënten:
400 g vastkokende, biologische aardappels, ontpit, schoongeborsteld
6 eetl. olijfolie
1 theel. gedroogde tijm
200-250 g. ASC-kabeljauw- of koolvisfilet, in 2 stukken
2 theel. gedroogde oregano (of basilicum)
1 eetl. grove mosterd
150 g prei, in halve ringetjes
2 kleine geitenkaasjes in spek
extra: 1 grote platte ovenschaal of bakplaat, of 2 ovenschalen

Bereiding

Kook de aardappels in de schil in ca. 20 minuten gaar. Meng intussen 1 eetlepel olijfolie met de tijm en 1/4 theelepel zout. Bestrijk de kabeljauwfilets rondom met de tijmolie. Klop 3 eetlepels olijfolie met de oregano of basilicum, mosterd en 1/4 theelepel zout goed door elkaar. Snijd de geitenkaasjes met een scherp mes horizontaal doormidden, zodat u 4 platte schijven heeft.

Schep de aardappels uit de pan en laat ze uitdampen. Breng het kookwater opnieuw aan de kook en blancheer de preireepjes 1 minuut. Giet de prei af in een vergiet, spoel kort koud af en laat uitlekken.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Stamp de aardappels heel grof. Hussel de basilicum-mosterdolie erdoor. Vet de ovenschaal/bakplaat in en leg de kabeljauw erop. Leg op elk stuk vis twee halve geitenkaasjes, spekkant boven. Verdeel het grove aardappelmengsel er omheen (of verdeel aardappels en vis over 2 ovenschalen.)

Zet de vis en aardappels 8 minuten in het midden van de oven, zet de grill aan en laat nog 3-4 minuten staan tot het spek iets bruin is geworden. Haal vis en aardappels uit de oven. Schep de preireepjes luchtig door de aardappels. Maal er ruim peper over. Geef er een witlofsalade met appel bij.

volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden