Kaaskoekjes met noten

Plat. Nederland is zo plat. Geen bergpiek of naaldboom te zien, oké, wat van die watjesconiferen. Voor wolken moet je hier naar boven kijken, in plaats van ze op ooghoogte langs te zien deinen. Groene weilanden, nee, ik wil héllingen, met gentianen en alsem, alpenklokjes en orchideeën en zonder madelieven of boterbloemen.

null Beeld

Ingrediënten

Hapje voor 8:
200 g Abondance-kaas (of belegen boeren Goudse) in plakken
ca. 150 g gepelde hazelnoten of walnoten
grof gehakt
Zelfs de koeien zijn de verkeerde kleur en waar is die drinkbare berglucht gebleven - god, dat was schrikken, dat teugje uitlaatgas op de A12. Hollandse plassen zijn bruin en krozig in plaats van blauw en zo schoon dat je de meerforellen, hier allang walgend weggezwommen, metersdiep lol kunt zien maken. En Goudse kaas is lekker, maar hoe kom ik aan m'n dagelijkse shot notige Abondance-kaas of Beaufort, smeltende Reblonchon, frisse Chevrotin of kruidige Tomme de Savoie?

Goed, u raadt het al. Ik was vorige week in de Savoie en het was fijn. Ik voel me nu dus een tikje ontheemd. Maar hup, aan de slag. Als ik ons badderpoeltje nou eens uitbreid naar de sloot. En de uitgegraven klei boetseer ik hoopjesgewijs langs de rand, waarna ik een kerstboomplantage ga leegkopen. Ik richt de katten af als geitenhoederspoezen en lease een koe of twee, koop bruine vachtverf en geef de dames tenslotte een assertiviteitscursus, want die glimlachende Franse bergkoeien hebben niet voor niks hoorns en een waarschuwingsbel. Het grasveld beplant ik met potorchideeën en in het tuincentrum schaf ik een mini-houten chalet mét hartjes-wc aan, de veranda timmer ik wel zelf. Dan nog even een kelder graven voor mijn eigen rauwmelkse schimmelkaasmakerij, clandestien natuurlijk, want de EU-regels snappen toch niks van lekker eten en tenslotte doe ik die Savoie-kaasmaker, die zijn 'tommes' streelde alsof het mooie vrouwen waren, een huwelijksaanzoek.

Ja, u heeft gelijk. Véél simpeler is het om vanuit midden-Frankrijk richting Zwitserland te rijden, en bij Genève naar beneden. En om nu een voorproefje te nemen met deze simpele kaaskoekjes. Abondance - bij elke goeie kaaswinkel - met hazelnoten is verrukkelijk, maar Goudse en walnoten kan ook.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met keukenpapier. Snijd de kaas in kleine vierkante plakjes. Maak dakpansgewijs kleine hoopjes van de kaasplakjes en verdeel de noten erover. Zet de bakplaat 10 minuten in het midden van de oven tot de kaasbergjes zijn gesmolten. Haal de kaaskoekjes uit de oven, laat ze even afkoelen en krokant worden en haal ze voorzichtig los van het papier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden