Kaas-uienbrood met soep

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: kaas-uienbrood met soep (lunch voor 4 personen).

Tallina van den Hoed
null Beeld Tallina van den Hoed
Beeld Tallina van den Hoed

Gelukkig nieuwjaar! Heeft u al uw geliefden gezoend, klokslag 12 uur? Uw familie bezocht en al begonnen met uw goede voornemens? Ik wel. Ik vierde Oud en Nieuw met lieve vrienden, bezocht op 1 januari mijn familie en begon op die dag ook met de #instockchallenge. Een uitdaging om 31 dagen lang geen voedsel weg te gooien.

Nou gooide ik al niet veel weg - Volkskoks zijn immers creatief met restjes - maar het kan altijd beter. Want afbakbrood is weliswaar handig, maar slechts kort houdbaar: een maand of twee. En hoewel je met die houdbaarheidsdatum niet heel stipt hoeft te zijn, wordt afbakbrood snel zuur: het belandt hier best vaak in de gft-bak. Dat moet beter, dit jaar.

Dus ik dook de kast in, en voorwaar: de kleine ciabattabroodjes waren bijna over de datum! Die broodjes, in combinatie met restjes kaas en soep van groenterestjes, werden een fijne lunch.

Wilt u ook de wereld redden door minder voedsel te verspillen? Kijk op instock.nl/instock-challenge of volg op sociale media de hashtag #instockchallenge.

bereiden

Snijd de uien in ringen en bak ze in de boter en een snuf zout langzaam bruin: hoe bruiner de uien, hoe lekkerder. Dit duurt zeker een kwartier.

Meng olie met peterselie, knoflook, een pietsje zout en peper. Snijd het brood doormidden en besmeer de onderste helft met de helft van de kruidenolie. Leg daarop de uien. Verdeel de kaas erover: ik had emmental, oude goudse en blauwe kaas, maar alles kan.

Daarop wat versiersels: een cherrytomaatje, olijvenringetjes, plakjes courgette of zongedroogde tomaatjes. Strooi daarover wat tijm. Zet de bovenste helft van het brood erop, en steek er een prikker door. Smeer daarover de kruidenolie. Bak ongeveer 10 minuten in een oven van 180 graden.

De soep is simpel: bak de kleingesneden groenten (ui, prei, aardappel, wortel, courgette, broccoli, et cetera) kort in wat boter. Doe de bouillon erbij, laat 5 minuten koken en pureer met de staafmixer. Voeg wat room toe, en zout en peper, misschien wat tijm. Heerlijk, zo'n verantwoorde lunch!

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

Voor de broodjes
400 g ui
boter
4 eetl. olijfolie
5 takjes peterselie, gehakt
1 teentje knoflook
zout, peper
1 verpakking afbakbrood (200 - 250 g)
± 150 g kaas
'versiering' als tomaatjes, olijven, plakjes courgette
tijm

Voor de soep
400 g groenterestjes
boter
1 liter bouillon
room

null Beeld Tallina van den Hoed
Beeld Tallina van den Hoed
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden