Justitie ziet toe op regelgeving van departementen

Het ministerie van Justitie krijgt een centrale rol bij het bewaken van de wet- en regelgeving van alle departementen. Het moet er speciaal op toezien dat regels worden gemeld (genotificeerd) bij de Europese Commissie in Brussel....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Dit schrijven de ministers Wijers (Economische Zaken) en Sorgdrager (Justitie) en staatssecretaris Patijn (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Kamer. Elk ministerie moet vóór 1 september een senior-medewerker aanwijzen die erop toeziet dat alle regelingen waarvoor notificatie verplicht is, daadwerkelijk in Brussel worden aangemeld.

De nalatigheden bij de meldingsprocedure kwamen aan het licht na de zogeheten Securitel-uitspraak van het Europese Hof, april vorig jaar. Begin vorige maand werd bekend dat mogelijk honderden regelingen ten onrechte niet in Brussel waren gemeld. Daardoor kunnen ze niet worden toegepast.

Het kabinet volgt in grote trekken de aanbevelingen van het Bureau Berenschot, dat tussen 18 juni en 3 juli een advies ter verbetering opstelde. Het ministerie van Justitie moet steekproefsgewijs controleren of de departementen de wet- en regelgeving én de melding aan Brussel goed organiseren. Het krijgt daartoe een legal audit-bevoegdheid.

Alle departementen moeten onderzoeken hoeveel van hun juristen verstand hebben van Europees recht en welke van deze deskundigen ook werkelijk op dat gebied inzetbaar zijn. De ministeries van Economische Zaken, Landbouw en Sociale Zaken moeten bezien hoe de melding van allerlei technische voorschriften die zijn opgesteld door Publiekrechtelijke Bedrijfsorganen (PBO's) en Zelfstandige Bestuursorganen (ZBO's) kan worden veilig gesteld.

Een PBO is bijvoorbeeld het Productschap voor Vee, Vlees en Eieren. Een ZBO is een dienst die vroeger deel uitmaakte van een departement, maar verzelfstandigd is.

Verder moet de coördinatie tussen de verschillende departementen worden verbeterd, omdat is gebleken dat de Securitel-kwestie kon ontstaan door versnipperd optreden van departementen en departementale afdelingen. De Permanente Vertegenwoordiger van Nederland in Brussel moet sneller signaleren als er bij de notificatie iets mis dreigt te gaan.

Wijers en zijn collega's willen dat alle departementen uiterlijk 1 september melden wat ze van plan zijn. Eind september beslist het kabinet dan wat er moet gebeuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden