Justitie vermoedt fraude betonsector

De fiscale opsporingsdienst FIOD-ECD in Groningen doet onderzoek naar fraude bij de verkoop van ondernemingen in de betonindustrie. Op verscheidene locaties, bij bedrijven en particulieren, in Emmen, Almelo, Zwartsluis, de Heilig Landstichting, Nieuwegein, Tiel, Veenoord en het Spaanse Marbella zijn de afgelopen dagen invallen gedaan....

Het Functioneel parket, een onderdeel van het OM dat zichricht op de bestrijding van financieel-economische criminaliteit,vermoedt dat vlak voor de verkoop van enkele ondernemingen dewaarde kunstmatig is opgeschroefd. Wanneer die fraude precies zouhebben plaatsgevonden is niet duidelijk. Het Openbaar Ministeriedoet geen mededelingen over de betrokken bedrijven.

Dagblad De Telegraaf meldde dit weekeinde dat onder andere deNCD Groep bij de fraude betrokken zou zijn. De NCD Groep uitNieuwegein is een van de grootste concerns in de branche. Pikantis dat Rinus Platschorre, de man van verkeersminister CarlaPeijs, jarenlang commissaris van de NCD Groep is geweest.

Het is niet de eerste keer dat er onderzoek wordt gedaan naarde betonsector. Tijdens het onderzoek naar de Bouwfraude heeftde kartelpolitie NMa onderzoek gedaan naar de betonsector entoeleveranciers als cement- en zandbedrijven. Soortgelijkonderzoek naar de asfaltsector leidde tot een herstructureringwaardoor de invloed van grote bouwbedrijven op de productie enprijsvorming van asfalt werd verminderd.

Tijdens de parlementaire enquête bouwfraude bleek dat degrote Nederlandse bouwbedrijven hun machtspositie alsleveranciers van belangrijke grondstoffen zoals beton en asfaltmisbruiken. Zij rekenen concurrenten veel te hoge prijzen om zohun eigen markt te beschermen.

Leo van der Wielen van het bureau integriteitsbewaking van degemeente Amsterdam verklaarde dat zo'n tien grote bouwbedrijvenwaaronder HBG, Ballast Nedam en Koninklijke Volkers WesselsStevin de markt voor beton en asfalt beheersen. Tijdens deaanbesteding van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam bleek dat deprijzen die toeleveranciers en onderaannemers in rekeningbrengen, veel hoger waren dan de begroting van de gemeente. 'Vanverschillende bronnen heb ik begrepen dat bedrijven zonder eigenbetonfabriek 10 procent meer betalen dan de bouwers die zo'nfabriek beheren', zei Van der Wielen. Buitenlandse bouwbedrijvenbetalen nog meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden