Justitie onderzoekt corruptie wethouders

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch gaat onderzoeken of wethouders van Valkenswaard steekpenningen hebben aangenomen. De officier van justitie heeft hiertoe besloten na een kennismakingsbezoek aan waarnemend burgemeester H....

Van onze verslaggever

Onlangs is een vernietigend rapport uitgebracht over de Valkenswaardse bestuurscultuur, waarin wordt gerept van vriendjespolitiek, intimidatie en onregelmatigheden bij aanbestedingen.

Vooral wethouder P. Geldens van Valkenswaardse Belangen, de grootste partij in de Zuid-Brabantse gemeente, ligt zwaar onder vuur. Hij overleefde donderdagavond ternauwernood een motie van wantrouwen die tegen hem en twee andere VB-wethouders was ingediend. Geldens, bijna 67 jaar oud, is al 26 jaar wethouder en wordt door zijn tegenstanders smalend 'de onderkoning van Valkenswaard' genoemd.

Het onderzoek van het OM zal zich vooral toespitsen op de achtergestelde leningen van in totaal honderdduizend gulden die Geldens eind 1993 kreeg van drie lokale ondernemers. Volgens Geldens is hij die leningen destijds aangegaan om het taxi- en busbedrijf van zijn zoon te redden. Ze zijn eind 1997 weer terugbetaald, nadat een van de ondernemingen (die op zijn naam stond) was verkocht. Geldens vindt dat hij niets fouts heeft gedaan. 'Ik heb een rechte rug. Er valt mij niets te verwijten', zegt hij. 'Maar als justitie dat opvat als steekpenningen, dan zit ik fout', erkent hij.

Geldens ontkent dat de drie ondernemers als tegenprestatie opdrachten hebben gekregen van de gemeente. 'Ik heb Valkenswaard nooit een gulden tekortgedaan.'

Ook VB-wethouder R. Theus wordt in verband gebracht met corruptie. Zij zou enkele malen kosteloos gebruik hebben gemaakt van het vakantieverblijf van een Valkenswaardse installateur. Het is dezelfde installateur die wethouder Geldens krediet verstrekte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden