Justitie: niet gefaald bij Vaatstra-moord

Justitie in Leeuwarden heeft het asielzoekerscentrum 'De Poelplaets' in Kollum al vanaf de derde dag betrokken bij het onderzoek naar de moord op de 16-jarige Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde....

De strekking van de brief is dat politie en justitie bij hun onderzoek niet hebben gefaald, zoals door de familie wordt beweerd. Ook wordt een serie roddels in de streek, vooral over de mogelijke betrokkenheid van asielzoekers bij de moord, naar het rijk der fabelen verwezen.

De bewering van de Vaatstra's dat de 26-jarige Irakese hoofdverdachte en een 19-jarige Afghaanse getuige een 'voorsprong' van negen weken op de autoriteiten zouden hebben gekregen als gevolg van laksheid in het onderzoek, wordt door waarnemend hoofdofficier M. Severein ten stelligste ontkend. Tegen beiden is een internationaal opsporingsbevel van kracht.

In het onderzoek is van twaalf mannen DNA-materiaal vergeleken met DNA-sporen op het lichaam van het meisje. Vijf personen werden als verdachten aangemerkt. Van hen zijn vier inmiddels van verdenking gezuiverd.

De vijfde is de Irakese hoofdverdachte. De andere acht mannen hebben als getuige vrijwillig genetisch materiaal afgestaan. Van één van hen is de uitslag van het DNA-onderzoek nog niet bekend, de andere zeven zijn van betrokkenheid uitgesloten.

De familie-Vaatstra neemt vooralsnog geen genoegen met de brief van het OM en beraadt zich op verdere stappen.

Marianne Vaatstra werd in de koninginnenacht van dit jaar vermoord in de weilanden bij Zwaagwesteinde. Zij werd gevonden na een zoektocht door familieleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden