Joustra opvolger Van Vollenhoven bij Onderzoeksraad voor Veiligheid

DEN HAAG Tjibbe Joustra wordt de nieuwe voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Zijn benoeming wordt vandaag in het kabinet besproken....

Van onze verslaggever

Als voorzitter van de raad zal Joustra de onderzoeken leiden naar oorzaken en gevolgen van grote ongevallen en incidenten.

Joustra (Hengelo, 1951) staat te boek als superambtenaar die een lange mars door Haagse instituties achter de rug heeft. Begin jaren tachtig begon hij op het ministerie van Landbouw, waar hij binnen enkele jaren promoveerde tot secretaris-generaal, toentertijd de jongste ooit.

In 2002 maakt hij de overstap naar de Raad van Bestuur van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Zijn vertrek daar in 2004 was ongewild en verliep tumultueus: Joustra botste hard met toenmalig minister De Geus van Sociale Zaken, toen de inrichtings- en verbouwingskosten van het UWV-hoofdkantoor 11 procent hoger uitvielen dan begroot. Vooral de berichten over de luxe inrichting van de vertrekken van de bestuurders werkten in de beeldvorming tegen Joustra.

Joustra pakte zijn loopbaan snel weer op: vlak na de terreuraanslagen in Madrid (11 maart 2004) werd hij door het kabinet aangesteld als eerste Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). Nog datzelfde jaar kreeg hij te maken met de moord op cineast Theo van Gogh, de daaropvolgende arrestatie van een groep terreurverdachten en de permanente bedreiging van opiniemakers als Ayaan Hirsi Ali, Geert Wilders en Afshin Ellian. Onder zijn medewerkers stond Joustra die jaren te boek als ‘crisisbestendig’ en ‘een krachtig leider’.

De laatste jaren werkte hij in de luwte als voorzitter van het Productschap Tuinbouw en voorzitter van de Vereniging Particuliere Beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus.

Ook schreef hij mee aan het laatste VVD-verkiezingsprogramma. Het eerste onderzoek waarmee hij in zijn nieuwe baan te maken krijgt, is dat naar de toedracht van de helikoptercrash op de Maasvlakte, waarbij in juli enkele doden vielen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden