Postuum Jos Peperkamp

Jos Peperkamp (1949-2018): De melkboerzoon die met diamanten werkte

Hij won tot twee keer toe de Diamond Award, de Oscar voor de edelsmeden. Elke keer wist hij met zijn sieraden weer iets nieuws te bedenken.

Jos Peperkamp Beeld Ray Stofberg

‘Hij was degene die de gekleurde diamant in Nederland op de kaart heeft gezet’, zegt zijn dochter Lyone Peperkamp. Haar vader Jos Peperkamp was een van de succesvolste edelsmeden van Nederland. In 1990 en 1994 won hij de International Diamond Award van De Beers, ‘de Oscar’ van de sieradenindustrie. De eerste keer kreeg hij hem voor een armband van een half miljoen gulden, de tweede keer met een ring van 57 diamanten van anderhalve ton.

Hij was altijd bezig met het bedenken van nieuwe creaties. De laatste jaren zocht hij daarvoor ook inspiratie op het Griekse eiland Kos, hier overleed hij op 29 oktober in het harnas. ‘Hij was aan het werk; goud aan het walsen toen hij getroffen werd door een hartstilstand’, aldus Lyone.

Jos Peperkamp kwam niet bepaald uit een milieu waar dure sieraden werden gedragen. Zijn vader was een melkboer in Alkmaar die elke week met briefjes langs de deuren ging om de centjes op te halen. De zeven kinderen werden allemaal ingeschakeld bij de familiezaak.

Peperkamp had al jong door dat dit ‘centenvak’ niets voor hem was. Hij wilde iets creatiefs gaan doen. ‘Als kind moest ik altijd bezig zijn, dingen creëren. In de melkwijk van mijn vader woonde een zilversmid, de heer Mantel, en zijn werk fascineerde me, dat wilde ik ook. Op mijn 15de ging ik naar de goud- en zilverfabriek in Hoorn waar oud-Westfriese sieraden werden gemaakt, op mijn 17de deed ik meesterschapexamen’, vertelde Peperkamp.

Hij besloot een opleiding tot goudsmid te gaan volgen aan de Rietveld Academie. ‘Daarna nam hij een sieradenwinkel over aan de Mient in Alkmaar. Hij ontwierp alles zelf. Echtparen die kwamen voor een trouwring, werden aan tafel gezet. En dan vroeg hij waar ze van hielden en wat belangrijk voor hen was. Vervolgens maakte hij enkele tekeningen en ging hij het sieraad ook daadwerkelijk maken’, zegt dochter Lyone.

Toen in de jaren zeventig de prijs van goud explodeerde, ging hij op zoek naar een ander basismateriaal. Van iemand van Fokker kreeg hij een stuk titanium en werd hij een van de eersten die sieraden maakte met titanium en zirkonium.

Hij opende zijn eigen galerie CIS-Art in Alkmaar en deed mee aan internationale wedstrijden. Na twee nominaties voor de International Diamond Awards won hij ook twee keer. Bij die winnende ontwerpen maakte hij gebruik van gele, blauwe en roze diamanten - iets wat tot dan toe in Nederland onbekend was. ‘Voor iemand die stelt dat een clownsneus eigenlijk het mooiste sieraad is, namelijk een signaal van blijdschap, heeft hij het als edelsmid toch nog ver geschopt’, schreef Het Parool.

Hij ging ook schilderijen maken - vlinders met vrouwelijk schoon. Later opende hij een nieuwe galerie in de voormalige nachtclub De Berger Meermin. In de tuin had hij enorme stalen vlinders opgesteld.

Peperkamp erkende dat hij zo vol creativiteit zat dat hij soms ‘onuitstaanbaar was voor zijn partners.’ Hij trouwde vier keer en scheidde ook vier keer. Met zijn eerste vrouw kreeg hij twee dochters en met zijn tweede een zoon.

Peperkamp ging altijd met zijn tijd mee. Of het nu een beeldende kunst was of muziek. Vanaf 2014 had hij zich gestort op een nieuwe kunststroming: de Steampunk-collectie - unieke met de hand gemaakte sieraden die een 19de eeuwse sfeer uitstraalden. ‘Het is een gigantische tijdsinvestering, want in één ring zitten wel zeventig, tachtig solderingen, maar ik wil het altijd met de hand blijven doen, niet machinaal’, zei hij.

Beeld Jos Peperkamp
Beeld Jos Peperkamp
Beeld Jos Peperkamp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.