Eeuwig levenJos de Waard

Jos de Waard (1932-2019): de Gentleman die Telstar als profclub redde

Hij was de vader van de flamboyante huidige Telstar-directeur Pieter de Waard. Een even grote fan van de club, maar wel een die politiek correct was.

Jos de Waard.

Samen met zijn zoon Pieter de Waard – de huidige directeur van voetbalclub Telstar – , zijn dochter en aanhang luisterde oud-voorzitter Jos de Waard op 1 november in de hospice De Heidenberg in Santpoort-Zuid naar het radioverslag van de wedstrijd tegen jong FC Utrecht. Telstar won met 2-0, de vierde overwinning in 17 dagen. Hij riep meteen: ‘Jongens, ik blijf hier. Want sinds ik in de hospice ben, heeft Telstar niet verloren.’

Drie dagen later overleed Jos de Waard aan de gevolgen van een kankergezwel. De Waard redde begin jaren tachtig Telstar van de ondergang. Van 1981 tot 1988 was hij voorzitter van de betaald voetbalclub die ooit een subtopper was in de eredivisie maar al sinds 1978 in de eerste divisie bivakkeert. Sinds 2007 is zijn flamboyante zoon Pieter de Waard directeur.

Zijn vader moest in de jaren tachtig alle zeilen bijzetten om ervoor te zorgen dat Telstar niet het lot van vele illustere verenigingen zou volgen en voor het betaalde voetbal verloren zou gaan. In 1979 was hij penningmeester geworden, een jaar na de degradatie. Telstar had een schuld van zes ton bij de KNVB, de gemeente en particuliere geldschieters.

De begroting van 700 duizend gulden was niet eens voldoende om de 15 contractspelers het verplichte minimumloon in het betaald voetbal (55,5 procent van het wettelijk minimumloon) te betalen en de stadionhuur te voldoen, laat staan dat er schulden tegen de toentertijd zeer hoge rentes konden worden afgelost.

Jos de Waard wist een transfer te bewerkstelligen van spits Henny Meijer (later nog Ajacied) naar Volendam voor 150 duizend gulden, terwijl Telstar hem voor 105 duizend gulden op de transferlijst had gezet. De ene geldschieter werd gepaaid met een bestuurszetel, zodat hij de schuld kwijtschold. De andere zette zijn bank onder druk de helft van de schuld kwijt te schelden. Telstar werd dankzij de inspanningen schuldenvrij en kon als betaald voetbalvereniging behouden blijven. ‘Er was kritiek op’, zegt Pieter de Waard. ‘Vele supporters vonden dat de vereniging helemaal was uitgekleed tot een veredelde amateurclub.’

Jos de Waard zou later nog KNVB-bestuurslid worden en als bobo het grootste succes van het Nederlands elftal meemaken: het winnen van het Europees kampioenschap in 1988.

Jos de Waard was een visserszoon uit IJmuiden. Zelf keepte hij bij RKVV Velsen, omdat in die tijd katholieke kinderen naar een katholieke voetbalclub moesten. Maar toen hij met zijn vrouw Reina van den Berg aan de Eenhoornstraat in IJmuiden ging wonen, koos hij voor Stormvogels.

Nadat de betaald voetbalafdeling in 1963 samenging met VSV in Telstar, bleef hij de amateurtak trouw. Jarenlang was hij bestuurslid van Stormvogels dat toen in de hoofdklasse van de amateurs speelde. Na de mulo was hij bij Hoogovens gaan werken aan de andere kant van het Noordzeekanaal, die hem in staat stelde) een hts-diploma te halen. Hij zou tot zijn pensioen hier blijven werken.

Al gauw viel hij in het oog bij Telstar. Jos de Waard stond bekend als de gentleman onder de bestuurders – altijd correct en perfect in het pak. Pieter de Waard: ‘Dat perfecte pak heb ik van hem overgenomen, maar de andere dingen – het uitgesproken gedrag, uiterlijk vertoon en taalgebruik – is toch meer van mijn moeders kant.’

Ook na zijn voorzitterschap bleef hij Telstar en ook Stormvogels trouw. Op zaterdagavond zat hij bij Telstar op de tribune, op zondag liep hij langs het lijntje bij Stormvogels. En zelfs in de hospice was hij supporter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden