Het eeuwige leven Joop Witteveen (1959-2018)

Joop Witteveen (1959-2018): polderjongen die ‘small-caps’ koesterde

Hij was kleurrijk en geliefd op de beurs dankzij zijn speeches en de oranje bolhoed. Maar hij kon ook goed pokeren als hij met kleine fondsen dealde.

Joop Witteveen. Beeld Van Lanschot Kempen

‘Hij was echt het mannetje’, zegt zoon Jelle (17) over zijn vader Joop Witteveen. Toen zoonlief enkele dagen stage mocht lopen bij vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen, zag hij snel dat veel om zijn vader draaide. In het Amsterdamse financiële centrum was hij een van de meest gevierde beleggers.

En dat was niet alleen omdat hij al zo lang zo succesvol was met het Kempen Orange Fund, maar ook omdat hij, getooid met een oranje bolhoed, vermakelijke speeches kon houden. ‘En als hij nog ergens anders goed in was, dan zou ik poker noemen. Ik verloor bijna altijd van Joop met de stenen’, zegt Lars Dijkstra, hoofd vermogensbeheer van Kempen. ‘En ik met kaarten’, voegt collega Michiel van Dijk daaraan toe.

Joop Witteveen kon ook heel goed die pokerface opzetten als hij onderhandelde met kleine beursbedrijven – zogenoemde small-caps – die aandelenkapitaal wilden aantrekken. Hij had de expertise.

Hij bleef niet op zijn kantoorstoel aan de Amsterdamse Zuidas zitten, maar wandelde met de directeuren door de fabriek. En hij dacht mee op lange termijn.

Op 16 augustus overleed hij in Bussum aan een hartstilstand. ‘Totaal onverwacht. Hij scheen kerngezond te zijn. Hij was gek op sporten zoals skiën en mountain-biken. Hij had plezier in het werk. We hadden een huisje op Vlieland, want hij hield van de natuur’, zegt zijn echtgenote Petra Heijneman met wie hij drie kinderen had. ‘En hij was gek op reizen. We waren net terug van een reis door Botswana met het gezin. Hij heeft heel goed geleefd, alleen tekort.’

Hij werd als Jogchum Witteveen geboren in een katholieke familie die van het Friese Marsum was verhuisd naar Emmeloord. Joop groeide op in het nieuwe land. Na de havo ging hij bij de Belastingdienst in Leeuwarden werken.

‘Daar zag hij al dat je een opleiding nodig had om verder te komen. Hij deed de heao in Groningen, slaagde cum laude en volgde daarna een beleggingsopleiding in Amsterdam.

Small-cap-beleggingen

In 1983 kreeg hij een kans bij verzekeraar NCM als portefeuillebeheerder aan de slag te gaan. Later stapte hij over naar de salesafdeling van het effectenkantoor CLN Oynes & Van Eeghen waar hij het vak als beursmakelaar (‘broker’) leerde. Nadat toenmalig directeur Joop Krant in 1993 besloot bij Kempen & Co aan de Herengracht ook een volwaardige afdeling vermogensbeheer op te richten nam hij Joop Witteveen in dienst.

Hij ging small-cap-beleggingen verkopen aan grote institutionele beleggers die zelf nauwelijks verstand hadden van het kleine grut dat in de marge van de beurs genoteerd stond. Vanaf 2005 kreeg hij de fondsen van Kempen onder beheer: het Kempen Orange Fund, Kempen Oranje Participaties Fund en De Zonnewijser. Samen beheren die fondsen ruim 1 miljard euro. Liefst zeven keer waren Witteveen en zijn collega’s winnaar van de Morningstar Award, het beste fonds voor Nederlandse aandelenbeleggingen. Ook dit jaar.

Sinds Witteveens betrokkenheid in maart 2005 heeft het fonds een gemiddeld jaarrendement van 11,25 procent behaald, ver boven het marktgemiddelde. ‘Hij zag eerder dan ieder ander dat een fonds potentie had, hij zag ook eerder dan ieder ander dat het de verkeerde kant zou opgaan en het tijd was om er uit te stappen’, zo oordeelde Morningstar.

Witteveen zei zich als een kind in een snoepwinkel te voelen. Hij kon kiezen uit zo’n tachtig kleine en middelgrote fondsen op de Amsterdamse beurs. Tot de juweeltjes die hij vond hoorden Docdata (e-commerce dienstverlening) en Ten Cate (kunstgras en composieten), zegt Michiel van Dijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.