Jongeren zetten zich per definitie af

In het artikel ‘Jongeren vormen sociale tijdbom’ (Voorpagina, 1 december) wordt onderzoek van Motivaction beschreven dat zou aantonen dat jongeren van na 1986 ‘grenzeloos’ zijn en geen collectieve waarden hebben....

Dit wordt geconcludeerd uit een vergelijking met de zogenaamde ‘pragmatische generatie’ (1971-1985) en de generatie daarvoor. Gezien de betrekkelijk korte looptijd van het onderzoek (tien jaar) is het echter onmogelijk hier betekenisvolle uitspraken over te doen.

De onderzoekers kunnen de jongeren van nu immers slechts met de ouderen van nu hebben vergeleken, terwijl een vergelijking met de jongeren van toen betekenisvoller zou zijn geweest. Om de onderzoekers alvast te helpen met hun vervolgonderzoek: ik ben van de ‘pragmatische generatie’ en toen ik 13 was, voelde ik me ook gelukkiger als ik geld kon uitgeven, was ik niet geïnteresseerd in politiek of milieu en was het niet ongebruikelijk als er onder leeftijdsgenoten zo nu en dan een tik werd uitgedeeld.

Die jeugd van vroeger toch.

Frenk van Harreveld, Amsterdam

Goede voorbeeld
Zeker, ik heb het boek De Grenzeloze Generatie van de onderzoekers van Motivaction nog niet gelezen (Voorpagina, 1 december). Ik proef uit het artikel iets te veel de sfeer dat vroeger alles beter was. De opmerking dat het ‘vooral aan de opvoeding ligt’ is kortzichtig en getuigt van weinig psychologisch inzicht.

Ik heb drie puberkinderen en herken het tamelijk asociale gedrag. Dat is echter van alle tijden. Na het 20ste levensjaar gaat die houding zich stabiliseren. Als goede ouder kun je niets anders doen dan voortdurend het goede voorbeeld geven. Verwijten over een ‘slechte opvoeding’ van jongeren zijn onterecht en onrechtvaardig. Jongeren zetten zich per definitie af tegen ouderen, linksom of rechtsom. In het huidige tijdsgewricht schiet dat blijkbaar door in een periode van uiterlijke oppervlakkigheid en desinteresse voor maatschappelijk relevante kwesties. Dat is echter helemaal geen tijdbom, flauwekul.

Irene Apperloo, Amsterdam

Mobylette
Mijn jeugd herinner ik mij nog goed. Wij schoven massaal de opgevoerde Puch of Mobylette aan de kant om onder het genot van sloten Exota over niets anders te praten dan over het milieu en minister Luns. En maar wikken en wegen over wat nu de juiste studie was zodat we zeker wisten het maatschappelijk belang te dienen. Tussendoor speelden we mens-erger-je-niet.

Hans van Hartevelt, Leiderdorp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden