Jongeren tussen de bobo’s op EU-feestje

Ook vmbo’er Jill was in de Ridderzaal om 50 jaar EU te vieren. Ze zag dat heren in krijtstreep gewoon bier drinken....

Van onze verslaggevers Theo Koelé en Marc Peeperkorn

DEN HAAG Prachtig natuurlijk, vijftig jaar vrede en voorspoed in Europa. Maar als jongere wil je weten hoe het verder gaat. De euforische taal van Nederlandse bewindslieden is niet besteed aan alle jeugdige gasten op de feestelijke manifestatie in de Ridderzaal, die donderdag de wordingsgeschiedenis van de Europese Unie belicht.

‘Gaaf’, vindt Jill de Leeuw (16) uit Tiel de bijeenkomst, waar de koningin zomaar een uur uittrekt om met jongeren te praten, en waar al die hoge Haagse heren-in-krijtstreep gewone mensen blijken te zijn die lachend een biertje drinken. De vmbo-leerlinge durft geen vraag te stellen aan minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken (CDA), omdat ‘er te veel gymnasiums rondlopen’ die de regie in handen nemen.

Verhagens voorganger Ben Bot, die de bijeenkomst heeft voorbereid, wilde naar eigen zeggen ‘vijftig procent jongeren en vijftig procent bobo’s’. Dat is gelukt. Het aantal ouderen en jongeren houdt elkaar in evenwicht. Premier Jan Peter Balkenende geeft aan waarom de aanwezigheid van jongeren zo belangrijk is: ‘Jongeren van 15 tot 25 jaar hebben het meeste vertrouwen in Europa.’

De Nationale Jeugdraad stelt daar tegenover dat bijna driekwart van de jongeren die in 2005 per referendum een oordeel velden over de Europese Grondwet, nee zeiden.

‘We vinden dat zaken als coffeeshops en het homohuwelijk puur Nederlands zijn’, verklaart de Leidse rechtenstudent Gerard Oosterwijk (22), die komend weekeinde namens de Jeugdraad in Rome deelneemt aan ‘de eerste EU-jongerentop’.

Het moment en de locatie zijn zorgvuldig gekozen: staatshoofden en regeringsleiders zullen op hetzelfde moment in Berlijn plechtige verklaringen afleggen over de Verdragen van Rome, die een halve eeuw geleden de basis legden voor de huidige EU. Ze moeten het niet in hun hoofd halen om de gewraakte Grondwet nieuw leven in te blazen, waarschuwt de Jeugdraad.

Premier Balkenende wekt niet de indruk dat hij het oordeel van de kiezers, jong en oud, negeert. De uitslag van het referendum, een overtuigende afwijzing, heeft Europa wakker geschud, betoogt hij. Niettemin heeft Balkenendes nieuwe kabinet deze week aangegeven dat Nederland bereid is te onderhandelen over een alternatief, al was het maar omdat de meerderheid van de EU-lidstaten wel achter de Grondwet staat.

Meike Jansen (17) uit Grouw kan het maar moeilijk volgen. ‘Nederland heeft geen scherpe visie op de toekomst van de EU. We zijn hier uitgenodigd, maar ik voel me niet helemaal serieus genomen. Wat doet de EU voor jongeren? Op die vraag heb ik geen antwoord gekregen.’ Het enige dat ze ‘wel belangrijk’ vindt, is dat een Nederlands diploma in heel Europa wordt erkend.

Maar wat heb je daaraan, mompelen leeftijdgenoten, als je in de VS wilt studeren, waar universiteiten veel beter aangeschreven staan? Mocht het kabinet opnieuw een referendum uitschrijven over Europa, dan is steun onder jongeren allesbehalve vanzelfsprekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden