Update

Jongeren in regio Amsterdam drinken minder

Het aantal jongeren in de regio rond Amsterdam dat onder de 16 jaar begint met het drinken van alcohol is in het schooljaar 2009-2010 afgenomen in vergelijking met het schooljaar 2005-2006. Dat is een van de resultaten van een enquête die de GGD Amsterdam afnam onder 2000 jongeren en waarvan de uitkomst vandaag openbaar werd.

© anp Beeld
© anp

Het percentage ondervraagde tweedeklassers dat recent een drankje nam daalde van bijna de helft in 2005 naar een vijfde in 2009. Het aantal overmatig drinkende tweedeklassers daalde van 23 naar 13 procent in dezelfde periode. Onder vierdeklassers nam het alcoholgebruik met ongeveer een vijfde af.

Jongeren hebben de afgelopen jaren ook minder drugs gebruikt en rookten minder, blijkt uit het onderzoek.

Vmbo-leerlingen blijken op alle punten ongezonder te leven dan havo- en vwo-scholieren. Zo roken vmbo'ers bijvoorbeeld vaker hasj en wiet, drinken ze meer, eten ze ongezonder en vrijen ze frequenter onveilig.

Het is de tweede keer dat de GGD een dergelijk gezondheidsonderzoek uitvoerde. De gezondheidsdienst ondervroeg jongeren uit klas 2 en 4 van het vmbo en havo/vwo in Amstelveen, Ouder-Amstel, Aalsmeer en Uithoorn. De GGD onderzoekt komend schooljaar de gezondheid van jongeren in Amsterdam zelf.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden