Jongeren debet aan toename van strafzaken

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vorig jaar meer strafzaken te verwerken gekregen dan in 1996. Daarmee is een eind gekomen aan de dalende trend van de afgelopen jaren....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het aantal strafzaken tegen minderjarige verdachten is in 1997 met 5 procent gestegen, in vergelijking met het jaar daarvoor. De helft van de twintig parketten is inmiddels bezig met projecten om de criminele carrière van jongeren sneller in beeld te krijgen. Daarnaast is het aantal taakstraffen voor jeugdigen fors uitgebreid.

Het OM is er slechts gedeeltelijk in geslaagd jeugdzaken sneller af te handelen. Het streven was om driekwart van de zaken binnen zes maanden af te ronden. Dit lukt slechts in 55 procent van de gevallen.

Vorig jaar zijn 246.700 zaken bij het OM binnengekomen - vijfhonderd meer dan het jaar ervoor. Naast een hoger aantal jeugdzaken is ook het aantal geweldsmisdrijven, misdrijven tegen de openbare orde, verkeersmisdrijven en softdrugszaken gestegen.

Opmerkelijk is ook dat het aantal zaken tegen personen ouder dan 55 jaar hoger was: een stijging van 9 procent ten opzichte van 1996. Het OM weet daar geen verklaring voor te geven. Een ander getal dat in het oog springt is de toename van het aantal euthanasiegevallen, met 20 procent tot 1900.

Ruim de helft van het aantal zaken is door het OM voor de rechter gebracht. Van al deze verdachten werd 95 procent schuldig bevonden.

Circa 106 duizend zaken zijn door officieren zelf afgehandeld, wat meestal betekent dat de verdachte is ingegaan op een transactievoorstel. Steeds meer zaken komen voor de rechter. Volgens het OM komt dat doordat zaken steeds zwaarder worden, en niet meer geschikt zijn om met een transactie te regelen.

Ook zijn strafzaken steeds arbeidsintensiever geworden. Dat heeft mede te maken met uitspraken van de Hoge Raad en het Europese Hof. Zo wordt meer waarde gehecht aan verklaringen van getuigen op de rechtzitting. Dit levert extra werk op. Ook is het aantal 'megazaken' toegenomen. Bij enkele parketten onstonden daardoor capaciteitsproblemen.

Justitie zegt bij de aanpak van de georganiseerde misdaad 'op koers' te liggen. Het aantal onderzoeken in 1997 was iets hoger dan het jaar daarvoor. 'Bovendien is in 1997 met succes de top van een aantal belangrijke bendes voor de rechter gebracht', aldus het OM.

De pogingen om criminelen ook financieel aan te pakken, verlopen evenwel moeizaam. In 1997 werd in 54 zaken 5,7 miljoen gulden geincasseerd. Dat is ruim vier miljoen gulden meer dan het jaar daarvoor.

Ondanks die stijging blijft de opbrengst nog steeds ver achter bij de verwachtingen. Het aantal vorderingen dat is ingediend, is vorig jaar wel met 10 procent gestegen tot 1424.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden