Jongens (9) onder gezinsvoogdij na dood van peuter

Twee negenjarige jongens uit Lelystad, die betrokken waren bij de dood van een driejarig meisje uit hun buurt, worden op last van de kinderrechter voorlopig onder toezicht van een instelling voor gezinsvoogdij geplaatst....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Vooral de afgelopen week is over de aanwezigheid van de twee jongens in Galjoen onrust ontstaan na publicaties in ochtendblad De Telegraaf. In de berichtgeving wordt gesproken over volkswoede, omdat het tweetal vanwege hun leeftijd niet strafrechtelijk wordt vervolgd. Bovendien hebben bewoners een handtekeningenactie georganiseerd, om de ouders van de jongens te dwingen de woonwijk te verlaten.

De gebeurtenis die de aanleiding vormt tot deze opwinding, dateert van 5 februari. De driejarige peuter Daisy raakte toen in een nabijgelegen parkje te water, en overleed drie dagen later. Vast staat dat het gedrag van de vriendjes Michael en Kevin een rol heeft gespeeld bij de dood van het meisje.

Vrijwel niemand in de buurt kent echter de ware toedracht. Alle informatie is gebaseerd op 'van horen zeggen'. Justitie en politie hebben tot nu toe geweigerd opening van zaken te geven. Volgens de justitiewoordvoerder is voor terughoudendheid gekozen, om de gevolgen voor de betrokkenen te beperken. Hij zegt dat er geen twijfel bestaat over wat er is gebeurd. Omdat in publicaties steeds wordt gesuggereerd dat de jongens Daisy ook seksueel hebben misbruikt, onderstreept de woordvoerder dat daarvan in onderzoeken niets is gebleken.

Onder druk van de publiciteit bracht justitie donderdag een persbericht uit, waarin staat dat 'in tegenstelling tot berichten in de media' de jongens geen vorm van huisarrest of straatverbod is opgelegd. Verder zegt justitie dat direct na het voorval is onderzocht of er kinderbeschermingsmaatregelen noodzakelijk waren. De Raad van de Kinderbescherming vond dat toen niet nodig.

Tot het moment dat de landelijke pers over de dood van Daisy ging publiceren, heerste er in de wijk vooral verslagenheid, zegt T. Stokman, hoofd van basisschool De Finnjol. De school organiseerde hulpverlening voor mensen die daar behoefte aan hadden.

'Buurtbewoners beseften ook dat wat Daisy is overkomen, misschien ook met hun eigen kind had kunnen gebeuren.'

De twee jongens zijn na de dood van Daisy niet meer op school geweest. Gezien de jongste ontwikkelingen in de buurt hebben hun ouders in overleg met hulpverlening en schoolleiding besloten hen na de krokusvakantie op een andere school te doen.

De benoeming van een gezinsvoogd voor de jongens betekent niet dat de ouders het ouderlijk gezag is ontnomen. De Raad voor de Kinderbescherming en de gezinsvoogd zien op dit moment geen reden de jongens uit huis te plaatsen. De ouders van het overleden meisje proberen via een juridische procedure af te dwingen dat dit wel gebeurt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden